Care sunt noile proiecte de „apărare inteligentă” ale NATO

Publicat: 21 05. 2012, 17:42
Actualizat: 21 05. 2012, 17:42

NATO a adoptat, duminică, la Chicago circa 20 de proiecte de cooperare între statele membre care se înscriu în inițiativa supranumită „apărare inteligentă” („smart defence”) și care trebuie să conducă la o eficiență mai mare și la producție la scară mare, relatează AFP.

Muniție de precizie. Condus de Danemarca, proiectul trebuie să permită remedierea problemelor privind lipsa muniției de precizie, în special bombe cu sistem de ghidare, care pot apărea în operațiuni, cum a fost cazul în Libia. Este vorba despre instaurarea unor depozite de muniție comune, unde taxele vor fi suportate la comun de țările participante, ceea ce va oferi fiecăruia dreptul de a folosi stocul de muniție în funcție de valoarea contribuției.

Roboți pentru dezamorsarea minelor. Acest proiect, condus de Italia, prevede indentificarea, apoi achiziționarea la comun a unor roboți comandați prin radio, cel mai bine adaptați pentru neutralizarea minelor și bombelor artizanale, principala armă a insurgenței afgane, care le plasează în special pe marginea drumurilor.

Avioane de patrulă maritimă. Sub egida Germaniei, proiectul trebuie să creeze un grup multinațional de avioane de patrulă maritimă aparținând țărilor participante, care va fi pus la dispoziția lor la cerere.

Centru de antrenament aerian. Proiectul prevede formarea comună a piloților de elicoptere și echipaje la sol. Formarea va fi, în plus, axată pe pregătirea consilierilor în aviație ai NATO, care vor fi ulterior desemnați să asigure formarea forțelor afgane.

Mentenanța vehiculelor blindate rezistente la mine. Sub egida Statelor Unite, proiectul prevede centre comune de mentenanță pentru vehiculele blindate de tip MRAP rezistente la mine, cu care s-au dotat numeroase țări membre NATO după intervenția din Afganistan, pentru producții la scară mare.

Alte proiecte de „apărare inteligentă” se referă la folosirea comună a instalațiilor medicale, manipularea carburanților sau sisteme de recunoaștere și supraveghere.

NATO a lansat, în plus, mai multe alte proiecte de cooperare, cum ar fi apărarea aeriană comună a țărilor baltice sau programul AGS ce prevede achiziționarea de către NATO a cinci avioane fără pilot de supraveghere aeriană la înaltă altitudine, Global Hawk.