Casa miliardarului Rinat Ahmetov, înconjurată de separatiștii proruși din Donețk

Publicat: 25 05. 2014, 18:22
Actualizat: 01 04. 2019, 01:16

Aproximativ 2.000 de oameni, printre care și separatiști proruși înarmați, au părăsit un miting de proteste din Donețk și s-au dus la casa miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pe care au înconjurat-o. Ei strigă „Ahmetov este dușmanul poporului”, conform Kyiv Post și Reuters.

Ahmetov s-ar afla însă la Kiev, conform unui purtător de cuvânt al său.


Broadcast live streaming video on Ustream

Ahmetov s-a declarat recent împotriva separatiștilor din estul Ucrainei, spunând că afectează economia țării, și a scos minerii care lucrează pentru companiile sale să restabilească ordinea pe străzi. Aproximativ 300.000 de oameni lucrează pentru companiile lui Ahmetov, care are afaceri cu oțel și cărbune.

Unii dintre separatiștii înarmați au fost agresivi cu jurnaliștii și au încercat să se cațere pe zidurile înalte care înconjoară proprietatea lui Ahmetov și care sunt păzite de bodyguarzi înarmați, conform Reuters.

Comandamentul militar din Donețk a anunțat că va garanta securitatea reședinței lui Ahmetov până la sfârșitul negocierilor dintre reprezentanții acestuia și liderii autoproclamatei „Republici Donețk”.

„Negocierile sunt în curs. Sperăm să primim un răspuns până luni”, a declarat Aleksandr Borodai, liderul „Republicii Donețk”.

Protestele au izbucnit după ce Ahmetov, președintele companiei SKM, le-a cerut angajaților firmelor sale să intre în grevă în semn de protest față de autoritățile separatiste proruse din Donețk.

Ahmetov, cercetat pentru evaziune fiscală și fraudă, nu este în Ucraina în acest moment.

Forțele de ordine nu au intervenit împotriva participanților la marșul din Donețk, organizat în timpul scrutinului prezidențial din Ucraina.

Însă, în fața reședinței omului de afaceri Rinat Ahmetov sunt mobilizați agenți înarmați având cagule pe fețe, cel mai probabil angajați ai unor firme private de securitate.

Separatiștii proruși nu permit derularea scrutinului prezidențial „nelegitim” în regiunea Donețk, unde doar 20 la sută dintre secțiile de votare sunt deschise.