Cât valorează de fapt bancnota de un trilion de dolari

Publicat: 09 05. 2016, 16:12
Actualizat: 01 11. 2016, 08:09

Din anul 2009, Zimbabwe a folosit alte monede în locul celor proprii, în scopul rezolvării problemelor cu hiperinflația, după ce aceasta ajunsese la 5000%, notează CNN.

Acest sistem de a folosi simultan mai multe monede a condus la o rată de deflație de -2,3%, conform guvernatorului băncii din Zimbabwe.

„Am schimbat sistemul nostru vechi cu unul monetar multiplu, iar inflația a coborât la 0%. E magic!”, a declarat guvernatorul John Mangudya.

Zimbabwe folosea până în 2009 monedele proprii, ca de exemplu Z $100,000,000,000,000 – care însemna 1 trilion de dolari zimbabweni. Această monedă ar urma să fie schimbată cu dolarii americani, dar ar valora doar 0,40 de dolari.

„Trebuia să-ți plătești cafeaua înainte să o bei, nu știai cât te va costa peste câteva minute”

Atunci când inflația a lovit puternic, autoritățile din această țară autoritățile au decis să ia măsuri, declarând dolarul american monedă națională.

„Trebuia să-ți plătești cafeaua înainte să o bei, pentru că nu știai cât te va costa peste câteva minute”, a declarat omul de afaceri Shingi Minyeza, președintele Vinal Investments.

„A fost traumatizant. Noi nu am avut instrumentele necesare pentru a lupta cu această criză economică”, a declarat guvernatorul băncii.

Zimbabwe pare departe de a reintroduce propria monedă. Între timp, statul are monede concretizate în obligațiuni. Astfel, pentru fiecare monedă proprie, există un echivalent în dolari american deținut în rezerva de stat.

CNN a dezvăluit recent că Zimbabwe a început imprimarea unor „note de obligațiuni”, care reprezintă valori de până la maximum 20 de dolari, din cauza lipsei de bani.