Catalonia are declarație de independență. Madridul se pregătește să o distrugă

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 01 08. 2014, 18:50

Formațiunile separatiste catalane CiU (Convergență și Uniune) și ERC (Stânga Republicană Catalană) au scris declarația de independență a provinciei spaniole, pe care vor să o depună în legislativul regional în 23 ianuarie, scrie Independent Online. Conservatorii din partidul de guvernământ spaniol, însă, dau asigurări că declarația de independență nu va fi adoptată.

Controversatul text susține că regiunea din nord-estul țării are dreptul de a deveni un stat independent, subliniind că ea este deja o entitate „suverană” și invitând, în același timp, la „consultări” pe marginea autodeterminării. Pe viitor, se arată în aceeași declarație, Catalonia va fi un „stat nou, parte a construcției europene”.

De asemenea, planul de declarare a independenței, precum și rolul noului stat european pe continent va fi discutat atât cu Spania, cât și cu instituțiile europene și internaționale, mai spune declarația.

În ciuda impedimentelor deloc neglijabile de la Madrid, unde guvernul central al lui Rajoy amenință că va bloca orice tentantivă de independență în Curtea Constituțională, liderii catalani nu se arată deloc descurajați. Mai mult, se pregătesc să atace Spania la curțile europene. În principal, separatiștii amenință să dea statul spaniol în judecată în eventualitatea în care vor fi împiedicați să organizeze un referendum pentru independență, prevăzut pentru anul acesta.

Reanimarea forțelor politice care cer independența Cataloniei vine, pe de-o parte, pe fondul problemelor economice ale Spaniei și, pe de altă parte, după votul favorabil acestor forțe la alegerile locale din noiembrie. Coaliția naționalistă CiU și-a păstrat atunci majoritatea, cu toate că a pierdut câteva locuri în legislativul catalan. Marea supriză a reprezentat-o stânga separatistă, ERC, care a înregistrat un rezultat peste așteptări.

Rezultatul acestor alegeri, considerat drept o legitimare a mișcării separatiste catalane, este amintit și în declarația de independență a celor doi aliați politici. Votul din noiembrie, susțin autorii documentului, „inițiază procesul pentru constituirea Cataloniei ca stat nou”.

Criza economică din Spania a intensificat curentul separatist din Catalonia, cea mai bogată regiune, care a fost obligată să doneze din veniturile sale altor regiuni mai sărace, notează sursa.