Câte milioane de oameni sunt așteptați la vot pentru a decide soarta Franței. Diferență mică între primii doi favoriți

Publicat: 22 04. 2017, 20:05
Actualizat: 10 04. 2019, 16:16

Alegătorii vor avea ocazia să-și exprime opțiunea în cele peste 66.546 de secții deschise în Franța și în străinătate.

Secțiile de vot se deschid la ora locală 8.00 (9.00 ora României), urmând să se închidă la ora locală 19.00 (20.00 ora României). La Paris și în alte orașe mari, alegătorii își vor putea exprima susținerea pentru candidații înscriși în cursa electorală până la ora 21.00 (22.00 ora României).

Rezultatele primelor exit-polluri sunt așteptate imediat după închiderea urnelor.

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa pentru Palatul Elysee, însă doar cinci dintre aceștia au șanse reale să ajungă în turul al doilea, sondajele indicând că cel mai probabil niciun candidat nu va reuși să obțină victoria din primul tur.

Francois Hollande este primul președinte în funcție din istoria modernă a Franței care nu candidează pentru un al doilea mandat, din cauza popularității scăzute.

Cele mai recente sondaje arată că peste o treime din alegători nu sunt deciși cu cine vor vota în primul tur, iar rata de absenteism se estimează că se va ridica la aproximativ 29%, un nivel neobișnuit de ridicat pentru Franța.

Cu doi dintre cei cinci candidați principali reprezentând extremele pe eșichierul politic, scrutinul prezidențial din Franța este considerat crucial pentru viitorul Uniunii Europene.

Scrutinul are loc în contextul unui atac terorist petrecut recent la Paris și care ar putea avea efecte majore asupra rezultatului alegerilor.

Autoritățile franceze au anunțat măsuri sporite de securitate, cu aproximativ 50.000 de membri ai forțelor de ordine mobilizați pentru a asigura siguranța publică.

Emmanuel Macron, candidatul organizației civice În Mișcare! (En marche!, liberal-socială), este creditat cu 24% din intențiile de vot, înaintea primului tur al scrutinului prezidențial din Franța, fiind urmat de populista Marine Le Pen, liderul Frontului Național, care va fi învinsă categoric în turul doi. Potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial comandat de Paris Match și Sud Radio, Emmanuel Macron, liderul organizației civice În Mișcare! (En marche!, liberal-socială), va fi votat de 24% dintre cetățenii francezi în primul tur de scrutin. Marine Le Pen, liderul formațiunii populiste Frontul Național (extremă-dreapta), este creditată cu 22,5% (cu 1,5% mai puțin decât săptămâna trecută), în timp ce François Fillon, candidatul formațiunii Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP, centru-dreapta), are o susținere electorală de 19,5%. Jean-Luc Mélenchon, candidatul mișcării civice France Insoumise (Franța Nesupusă, extremă-stânga), ar primi 18,5% din voturi, iar socialistul Benoît Hamon este creditat cu doar 7%.

În turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, programat pe 7 mai, raportul Emmanuel Macron / Marine Le Pen va fi 61%-39%, în timp ce François Fillon ar obține un scor de 57%-43% în fața lui Marine Le Pen. În cazul unui duel Emmanuel Macron / François Fillon, primul s-ar impune cu 65% la 35%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe.