Câți oameni au murit în războiul din Siria

Publicat: 11 02. 2016, 13:33

În total, 11,5% dintre locuitorii sirieni au murit sau au fost răniți în timpul conflictului armat din țară care a izbucnit în martie 2011. ONU anunța în urmă cu 18 luni că peste 250.000 de persoane muriseră până la acea vreme în Siria, după care a încetat să mai colecteze date despre situația deceselor din țară.

Potrivit Centrului Sirian pentru Studii Politice, circa 1,9 milioane de persoane au fost rănite în luptele din țară. Speranța de viață a scăzut de la media de 70 de ani în 2010 la 55,4 în 2015, iar pierderile economice se ridică la valoarea de 225 de miliarde de euro.

Raportul a fost întocmit în contextul în care tot mai multe state au atras atenția supra situației din orașul Alep, cel mai mare oraș din Siria, aflat sub asediul forțelor regimului Bashar al-Assad, operațiune suplimentată de raidurile aeriene efectuate de Rusia și sprijinul militar din partea Iranului.

Opoziția siriană solicită oprirea bombardamentelor pentru a salva viețile a zeci de mii de civili. Crucea Roșie a anunțat miercuri că peste 50.000 de locuitori au părăsit orașul Alep, îndreptându-se spre nordul țării, pentru a solicita transporturi de alimente și apă.

Secretarul american de stat, John Kerry, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor purta discuții joi la Munchen în privința negocierilor de pace dintre guvernul sirian și opoziție, mediate de ONU, după eșecul unei inițiative anterioare. Potrivit Washington Post, Moscova ar fi propus într-o scrisoare trimisă conducerii de la Washington ca bombardamentele din Siria să fie oprite pe 1 martie pentru a relua negocierile de pace.

Dintre cei 470.000 de oameni care au pierit în cei aproape cinci ani de război din țară, circa 400.000 dintre aceștia au murit din cauza violențelor, în timp ce 70.000 din cauza condițiilor neadecvate de trai, neavând acces la alimente, apă potabilă, servicii medicale, mai ales în zonele aflate sub asediu.

„Folosim metode foarte riguroase de cercetare și suntem siguri de aceste cifre pe care le-am furnizat”, a precizat Rabie Nasser, autorul raportului, pentru The Guardian.

„Decesele indirecte vor fi și mai multe în viitor, cu toate că ONG-urile și Națiunile Unite le ignoră”, a completat acesta.

„Suntem de părere că documentării și estimărilor făcute de ONU în privința victimelor războiului le-au lipsit informații din cauza lipsei de acces la acestea în timpul crizei”, a explicat Nasser.

În termeni statistici, rata de mortalitate a populației siriene a crescut de la 4,4 decese raportate la 1.000 de locuitori la 10,9 în 2015.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a încetat să mai colecteze date despre decesele din Siria de la jumătatea anului 2014, din cauza lipsei de acces la baza de informații din zonă și a lipsei de credibilitate a surselor.

În total, 45% dintre locuitorii sirieni și-au părăsit locuințele, 6,36 de milioane la nivel intern, iar peste patru milioane au emigrat din țară.

Nivelul de sărăcie a crescut până la 85% în 2015.