Ce planuri are Bulgaria pentru reactoarele de la Kozlodui. „Este principala prioritate pentru energia noastră nucleară”

Publicat: 03 06. 2015, 17:41

Centrala Kozlodui, situată la granița cu România, are reactoare de 1.000 de megawați care produc aproximativ 35 la sută din electricitatea Bulgariei și este una dintre cele mai ieftine surse de producere a energiei.

„Extinderea duratei de viață a Unităților 5 și 6 ale centralei nucleare Kozlodui în conformitate cu standardele de siguranță ale UE este principala prioritate pentru energia noastră nucleară”, a declarat Nikolai Nikolov la un forum din Varna.

„Așteptările noastre sunt că durata lor de funcționare să fie extinsă cu cel puțin 30 de ani”, a declarat el.

Bulgaria a lansat un program de modernizare în valoare de 360 de milioane de euro pentru reactoarele sale în scopul de a evita o altă creștere a prețului la energie. Protestele față de facturile mari la utilități au condus la înlăturarea de la putere a primului Guvern al lui Boiko Borisov în 2013.

Pentru reînnoirea licențelor unităților operaționale, care expiră în 2017 și, respectiv, 2019 pentru Unitățile 5 și 6, centrala are nevoie de aprobare din partea Ministerului Mediului și a agenției naționale de reglementare a activității nucleare.

Conform planului, capacitatea reactoarelor va fi crescută la 104 la sută, iar modernizările ar trebui terminate până în 2016 pentru unul dintre reactoare și în 2018 pentru celălalt.

Bulgaria a angajat un consorțiu condus de unitățile ruse ale Rosatom Rosenergoatom și Rusatom Service și EDF din Franța pentru modernizarea reactorului numărul 5.

Nikolov a declarat că peste 50 la sută din lucrările la Unitatea 5 au fost încheiate și că este sigur că modernizarea se va încheia la timp, adăugând că partenerii ruși s-au declarat pregătiți să își îndeplinească obligațiile și să lucreze fără întârzieri.