Ce s-a întâmplat pentru prima oară la locul prăbușirii MH17, la trei luni de la producerea tragediei

Publicat: 14 10. 2014, 12:47
Actualizat: 14 10. 2014, 13:26

Până acum, obiectele care s-au împrăștiat pe o suprafață extinsă în urma prăbușirii avionului malaezian Boeing 777, cu 298 de persoane la bord, au fost adunate în treacăt, în cadrul procedurii de colectare a fragmentelor umane, a specificat el.

La acțiunea demarată luni, la locul prăbușirii avionului aparținând companiei Malaysia Airlines, au participat angajați ai așa-numitului Minister pentru Situații de Urgență din ‘republica populară’ Donețk și voluntari, ea desfășurându-se sub supravegherea reprezentanților ministerului amintit.

‘Noi nu suntem obligați să adunăm aceste lucruri. Obligația noastră a fost să recuperăm trupurile neînsuflețite și să le trimitem, dar, într-un gest de bunăvoință, ne-am decis să o facem’, a spus Purghin. Potrivit acestuia, timp de trei săptămâni partea olandeză a trimis cereri cu privire la obiecte, dar care erau formulate incorect.

El mai spune că voluntarii s-au trezit la un moment dat sub tirurile sistemelor de rachete Grad ucrainene, care trăgeau dinspre orașul Debalțevo. ‘Militarii (ucraineni) au văzut prin binoclu o mulțime de oameni și au început să tragă. Rachetele ‘Grad’ au ajuns la aproximativ 2 km distanță de oamenii noștri’, susține liderul separatist, scrie Agerpres.

‘Curios este și faptul că nimeni până acum nu a recuperat fragmente ale epavei avionului (malaezian). Noi am asamblat 6 km de cale ferată, am reparat două poduri, pentru ca acestea să poată fi transportate. Dar nimeni nu vine după ele’, a declarat ‘vicepremierul’ republicii Donețk.

El a mai indicat că acțiunea de recuperare a obiectelor aparținând victimelor tragediei aeriene va continua și în cursul zilei de marți, după aceasta lucrurile recuperate vor fi trimise via Harkov în Olanda, țara care conduce oficial ancheta și de unde a decolat aparatul Boeing 777. De altfel, Olanda este și cea mai încercată de această tragedie, deoarece 193 de victime aveau cetățenie olandeză.

Avionul malaezian, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit la 17 iulie în apropiere de Donețk, fiind probabil doborât de o rachetă sol-aer, în zona de conflict din estul Ucrainei. Kievul și Occidentul atribuie rebelilor separatiști vina pentru această tragedie, spunând că ei s-au folosit de un sistem de rachete avansat, adus din Rusia, pentru a doborî avioane militare ucrainene.

Atât Moscova, cât și insurgenții proruși neagă această versiune, invocând faptul că în dotarea armatei ucrainene sunt sisteme de rachete Buk-M, cu care se presupune că a fost doborât avionul de pasageri malaezian.