Ce sancțiune a aplicat PE în cazul unui europarlamentar Jobbik suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Publicat: 15 10. 2015, 11:08

Eurodeputații au adoptat măsura printr-un vot prin ridicarea mâinii.

Biroul ungar pentru Protecția Constituției a formulat acuzații, în mai, împotriva lui Kovacs, căruia-i reproșează întâlniri regulate, în secret, cu diplomați ruși și vizite lunare la Moscova.

Procurorul public ungar Peter Polt i-a solicitat președintelui PE Martin Schultz suspendarea imunității lui Kovacs, suspectat că a spionat instituții europene în favoarea Rusiei.

Kovacs a negat acuzațiile în mai multe rânduri.

Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul PE a examinat, timp de mai multe luni, dacă eurodeputatul ungar poate fi predat autorităților ungare în baza solicitării procurorului. Comisa a acceptat luni un raport care recomanda ridicarea imunității lui Kovacs într-o sesiune plenară.

Comisia nu a anchetat dacă Bela Kovacs este vinovat sau nu, întrucât nu are această putere, care revine sistemului judiciar ungar. Comisia a fost chemată să decidă dacă suspiciunile care-l vizează pe Kovacs sunt suficient de puternice pentru a-i fi ridicată imunitatea. Potrivit regulamentului PE, eurodeputații nu pot renunța la imunitate.

Jobbik a salutat decizia, apreciind că ea va permite, în sfârșit, „adevărului despre cazul său să iasă la iveală”. Partidul antieuropean și xenofob a subliniat că eurodeputatul său a declarat în mai multe rânduri, în conferințe de presă, că nu vrea să se folosească de imunitate.

În pofida reglementărilor, formațiunea ungară a insistat că dorește să se renunțe complet la imunitate și că membrii săi „nu s-au ascuns niciodată în spatele (imunității), spre deosebire de (membrii) altor paride”.

Singurele lucruri care se știu despre caz au fost, până în prezent, „bârfe de presă generate de către calomniatori din cadrul partidului de guvernământ” ungar Fidesz, al premierului Viktor Orban, a contraatacat Jobbik.