Cehii nu vor refugiați în țară: rezultatele celui mai recent sondaj de opinie

Publicat: 15 02. 2016, 17:27

Potrivit ultimului sondaj lunar realizat de Centrul ceh pentru sondarea opiniei publice, 65% dintre locuitori cehi nu sunt de acord cu primirea de refugiați de război în țară, spre deosebire de 50% cât se înregistraseră în septembrie.

Alți 28% susțin că refugiații ar trebui găzduiți doar până când vor putea să se întoarcă în țările lor.

Peste un milion de imigranți au ajuns în Europa anul trecut, cei mai mulți dintre aceștia provenind din țări afectate de război precum Siria, Irak și Afganistan.

Cehia a fost una dintre țările care s-a opus de la început sistemului de repartizare a imigranților din Europa în baza unor cote obligatorii votat de UE în septembrie anul trecut.

Președintele ceh, Milos Zeman, este unul dintre oponenții fervenți ai politicii deschise față de imigranții din Europa, avertizând că integrarea refugiaților musulmani în țara cu o populație de 10,5 milioane de locuitori este „practic imposibilă”, numind valul de imigranți drept „o invazie organizată”.

El a mai subliniat că imigranții ar putea impune legea șaria, printre care uciderea cu pietre a femeilor acuzate de adulter și tăierea mâinilor celor acuzați de hoție, declarații care au fost dur criticate de membrii guvernului și de oficiali ONU pentru drepturile omului.

Premierii statelor din grupul Visegrad – Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia – se întâlnesc luni la Praga pentru a discuta pe tema migrației înaintea summitului european de la sfârșitul săptămânii.

Duminică, prim-ministrul ceh, Bohuslav Sobotka, a declarat că grupul Visegrad va ajuta țările balcanice să-și închidă granițele cu Grecia pentru a reduce valul de imigranți din Europa, ceea ce a generat critici din partea Germaniei.

La întâlnirea de la Praga vor participa și lideri din Bulgaria și Macedonia.