China a terminat cea de-a patra bază de lansare spațială

Publicat: 18 10. 2014, 15:26
Actualizat: 02 02. 2019, 06:03

Centrul spațial Wenchang este cel mai sudic dintre toate bazele spațiale chinezești, ceea ce înseamnă că va putea fi folosit pentru punerea pe orbită a sateliților geostaționari a căror orbită se situează în același plan cu ecuatorul planetei, a precizat ziarul China Daily.

Poziționarea geografică a bazei de lansare va permite, de asemenea, creșterea substanțială a sarcinii utile transportate de către lansatoare, un element crucial pentru programele spațiale care presupun echipaje umane, misiunile de explorare pe distanțe lungi sau chiar construirea unei noi stații spațiale, ținta principală a administrației de la Beijing.

Noul centru de lansare a rachetelor va permite economii de carburant de 15%, comparativ cu utilizarea lansatoarelor de la baza din Xichang, din provincia Sichuan, în sud-estul Chinei, a explicat Pang Zhihao, un expert citat de presa chineză.

De asemenea, potrivit lui Pang, baza de la Wenchang va permite transportarea pe mare a elementelor constitutive ale viitoarei rachete Long March 5 (LM-5, CZ-5, sau Changzheng 5, n.r.), care va avea o capacitate de transport similară cu cea a lansatorului european Ariane 5.

În plus, lansările efectuate deasupra Mării Chinei de Sud permit atenuarea riscurilor legate de revenirea pe Pământ a secțiunilor rachetelor spațiale.

În China nu este neobișnuit ca părți ale rachetelor sau fragmente din motoare să cadă, după lansare, în zone locuite, distrugând case. Aceste pagube colaterale au fost pentru mult timp un secret bine păstrat, victimele fiind supuse unor presiuni imense pentru ca informațiile să nu fie făcute publice.

Baza de la Wenchang este „gata de funcționare”, a anunțat, la rândul său, vineri, Cotidianul poporului, fără să precizeze data la care centrul va fi dat în funcțiune.

Wenchang, unde un parc tematic așteaptă vizitatorii curioși, este așteptat să devină o nouă atracție turistică de pe insula Hainan, unde facilitățile balneare sunt căutate atât de clasa de mijloc, cât și de elita chineză.

China alocă miliarde de dolari explorării spațiale, domeniu perceput ca un simbol al puterii țării conduse de Partidul Comunist. O bună parte a programelor chineze este însă dedicată unor experiențe și realizări efectuate deja de americani și sovietici în urmă cu peste 30 de ani.