China le va permite cuplurilor să aibă și al treilea copil

Publicat: 31 05. 2021, 15:41
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

China a anunțat luni că a decis să renunțe la limita de doi copii impusă până acum familiilor, iar statul va sprijini cuplurile să aibă trei copii.

Aceasta reprezintă o schimbare importantă în politica demografică a țării și vine la scurt timp după publicarea rezultatelor ultimului recensământ, care au arătat o scădere puternică a natalității în China, informează site-ul agenției Agerpres.

Modificarea a fost aprobată de Biroul politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, în cadrul unei reuniuni conduse de președintele Xi Jinping.

„Pentru a optimiza politica de natalitate (…), China va implementa politica prin care un cuplu căsătorit este autorizat să aibă trei copii. Modificarea politicii va fi însoţită de măsuri de sprijin, care să ducă la îmbunătăţirea structurii demografice a ţării noastre, spre a duce la îndeplinire strategia de răspuns la îmbătrânirea populaţiei şi de menţinere a avantajului resurselor umane”, a transmis agenția oficială de presă Xinhua.

China se confrută cu o îmbătrânire a populației

Rezultatele recensământului din 2020, publicate la începutul lunii mai, au scos la iveală faptul că țara se confruntă cu o îmbătrânire a populației mai accentuată decât estimările specialiștilor.

În 2020, an marcat de pandemia de COVID-19, numărul nașterilor a scăzut la 12 milioane, față de 14,65 de cele milioane înregistrate în 2019, cea mai redusă rată a natalității de la înființarea Republicii Populare Chineze, în 1949.

În 2016, China a renunțat la „politica copilului unic”, impusă în 1979 pentru limitarea creșterii populației, astfel că toate cuplurile căsătorite au primit permisiunea să aibă câte doi copii. Cu toate acestea, soluția nu a adus rezultatele așteptate de către autoritățile comuniste.

Motivele scăderii natalităţii sunt multiple: reducerea numărului de căsătorii, creşterea costului locuinţelor şi al educaţiei, decizia femeilor de a amâna momentul conceperii unui copil, în favoarea carierei.

În martie, legislativul chinez a adoptat un proiect de creştere progresivă a vârstei de pensionare în următorii cinci ani, spre nemulţumirea unei bune părţi a populaţiei.