Cine este Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump cu o mare influență asupra Administrației SUA

Publicat: 22 11. 2016, 20:14

Jared Kushner, un om de afaceri în vârstă de 35 de ani căsătorit cu Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, a fost unul dintre principalii consilieri ai magnatului new-yorkez în cursa electorală care l-a propulsat în funcția de președinte al Statelor Unite.

În urmă cu câteva zile, presa americană relata că Jared Kushner s-a consultat cu specialiști juridici în legătură cu posibilitatea de a se alătura noii administrații americane fără a intra sub incidența reglementărilor pentru combaterea nepotismului. În prezent, rolul oficial al lui Kushner este de membru – alături de Ivanka, Eric și Donald jr. – în echipa de tranziție a lui Donald Trump.

Donald Trump susține numirea ginerelui său într-un post la Casa Albă, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times. Sentimentul este împărtășit și de Stephen K. Bannon, strategul-șef al Casei Albe, și de Reince Priebus, viitorul șef al Cancelariei prezidențiale.

Chiar dacă nu este la fel de influent în Manhattan cum este socrul său, Jared Kushner este și el magnat imobiliar, fiind la conducerea unei companii fondate de tatăl său. Influența lui se extinde și în presă, fiind proprietarul publicației The New York Observer. Potrivit unor surse, Kushner și-a făcut deja simțită influența în echipa de tranziție, fiind implicat în efortul de renunțare la serviicile guvernatorului statului New Jersey, Chris Christie, care, în calitatea de procuror federal, a contribuit la condamnarea tatălui său, Charles B. Kushner, acum peste zece ani.

Nu este clar care ar putea fi statutul lui Jared Kushner. Legea Antinepotism le interzice oficialilor federali americani să angajeze rude, subliniază publicația New York Daily News, explicând că, în cazul în care ginerele va fi consilier voluntar, ar putea intra sub incidența altei legi, care interzice activitățile de voluntariat la instituții federale. Chiar dacă Jared Kushner ar deveni membru al noii Administrații de la Washington fără a încălca vreo lege, acest lucru ar genera polemici de ordin etic.

„Domnul Kushner probabil va exercita influență majoră asupra noului președinte indiferent dacă va deține sau nu o funcție oficială. Kushner, care nu are experiență în politică ori în funcții publice, are frecvent ultimul cuvânt în consilierea lui Trump”, notează NYT.

În schimb, publicația The Spectator amintește că în Statele Unite există o „tradiție îndelungată a membrilor familiilor numiți consilieri prezidențiali”. „Tradiția președinților consiliați de rude apropiate a început cu primul președinte”, amintește The Spectator, enumerând numeroase cazuri de președinți și vicepreședinți care puteau fi acuzați de nepotism.