Clarice Dinu
19.04.2016
Internațional

Codul sclaviei sexuale în Statul Islamic. Ce reguli a stabilit ISIS pentru femeile „pradă de război”

Codul sclaviei sexuale în Statul Islamic. Ce reguli a stabilit ISIS  pentru femeile „pradă de război”
Ideologii ISIS au realizat un regulament amănunțit în ceea ce privește condițiile în care combatanții

Ideologii ISIS au realizat un regulament amănunțit în ceea ce privește condițiile în care combatanții Statului Islamic pot face sex cu femeile luate drept sclave, în ceea ce pare o încercare de a reduce ce ei numesc abateri în cazul tratamentelor aplicate femeilor capturate, relatează Reuters.

Acest set de legi poartă denumirea de „fatwa” și se pare că este mult mai detaliat decât indicațiile anterioare care fuseseră emise în legătură cu acest subiect. Decizia relevă o nouă ipostază referitoare la modul în care gruparea încearcă să reinterpreteze învățături vechi de secole pentru a justifica sclavia sexuală a femeilor în zonele din Siria și Irak pe care le controlează. 

Această „fatwa” a fost descoperită într-o mulțime de date și documente obținute de forțele speciale americane după un raid ce a avut loc în luna mai în estul Siriei. 

Printre deciziile religioase se află interdicția ca un tată și un fiu să facă sex cu aceeași sclavă și ca „proprietarul” unei mame și unei fiice să aibă relații de natură sexuală cu amandouă.  

Națiunile Unite și organizațiile pentru drepturile omului au acuzat Statul Islamic de răpiri sistematice și violarea a mii de femei și fete de peste 12 ani, în special membre ale minorității Yazidi din nordul Irakului.  

Multe dintre femeile capturate erau date ca recompensă luptătorilor sau erau vândute ca sclave sexuale. Departe de a încerca să ascundă această practică, Statul Islamic se lauda cu asta și a înființat un departament pentru „prada de razboi” ce se ocupa cu sclavia. 

Fatwa numarul 64, datată 29 ianuarie 2015, emisă de Comitetul Statului Islamic pentru Cercetare și Fatwa, reglementează relațiile sexuale între luptătorii SI și prizionerele grupării pentru prima dată, mergând mult mai departe față de o reglementare privind tratamentul sclavilor emisă de Statul Islamic în 2014.  

Fatwa începe cu o întrebare: „Unii dintre frați au comisi încălcări în chestiunea tratamentului sclavelor. Aceste abateri nu sunt permise de legea Sharia (…). Există avertismente relevante la această chestiune?”. 

Apoi este prezentată o lista de 15 porunci, unele cu detalii explicite.  

De exemplu: „Dacă proprietarul unei femei captive, care are o fiică cu care se pot avea relații sexuale, se culcă cu aceasta din urmă, nu are voie să faca sex cu mama ei, care îi va fi permanent interzisă. Dacă se culcă cu mama, atunci nu i se va permite să aibă relații sexuale cu fiica ei”.  

De asemenea, fatwa le cere „proprietarilor” de sclave să „îi arate compasiune, să fie binevoitori cu ea, să nu o umilească și să nu-i dea de făcut munci pe care nu le poate face”. 

De asemenea, un „proprietar” nu trebuie să o vândă cuiva despre care știe că o să o trateze rău. 

Profesorul Abdel Fattah Alawari, decanul pentru Teologie Islamică al Universității Al-Azhar, un centru egiptean pentru studiul Islamului vechi de 1.000 de ani a spus ca Statul Islamic „nu are nicio legatură cu Islamul” și că interpretează eronat în mod intenționat versete vechi de sute de ani ce au avut la origine intenția de a sfârși, mai degrabă decât de a încuraja, sclavia. 

„Islamul vorbește despre emanciparea sclavilor, nu despre înrobirea lor. Sclavia a fost unul dintre lucrurile abrogate de islam”, a spus el. „Iudaismul, creștinismul, civilizația greacă, romană sau persană, toți foloseau femeile inamicului pe post de sclave sexuale. Iar islamul a găsit acest lucru ca fiind respingător și s-a preocupat gradual de înlăturarea lui”.

În septembrie 2014, 120 de cercetători pe studii islamice de pe întreg globul au trimis o scrisoare deschisă lideului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi desființând argumentele religioase ale grupului cu care jihadiștii își justifică acțiunile. Aceștia i-au subliniat faptul că „islamul interzice strict reintroducerea sclaviei.”

Inchide