Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimitează de politica guvernului Viktor Orban

Publicat: 06 10. 2014, 14:46
Actualizat: 29 09. 2018, 23:12

Considerat un apropiat al lui Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiție din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaților, înainte de a obține aprobarea comisiei de specialitate din Parlamentul European, care urmează se pronunțe luni seară asupra nominalizării sale.

El nu a reușit să obțină aprobarea Comisiei pentru Cultură din Parlamentul European, în lipsa unei delimitări față de derivele democratice reproșate Ungariei în privința controlului asupra presei, justiției și organizațiilor neguvernamentale.

„Libertatea și pluralismul presei sunt esențiale pentru societatea democratică. Regret că, în unele cazuri, Guvernul ungar, din care nu mai fac parte, nu a acordat suficient de multă importanță acestui aspect important”, afirmă comisarul desemnat în răspunsul scris la întrebările eurodeputaților.

„În anumite aspecte”, proiectul de lege privind presa, pe care Ungaria a fost nevoită să-l modifice la presiunile UE, „nu reflectă opiniile mele personale”, a adăugat el, întrebat dacă este dispus să „condamne oficial și public și să se delimiteze” de politica promovată de Viktor Orban.

Navracsics, considerat un moderat al partidului Fidesz, a afirmat, de asemenea, că, în disputa dintre Budapesta și Bruxelles cu privire la respectarea drepturilor fundamentale, „ar fi fost mai înțelept să fie inițiate mai repede discuții (…) ținând cont de importanța respectării drepturior fundamentale și a statului de drept în Uniunea Europeană”.

„Nu voi urma instrucțiuni din partea niciunui guvern și instituție și mă voi abține de la orice acțiune incompatibilă cu îndatoririle mele”, a insistat el.

Pe fondul opoziției eurodeputaților liberali, verzi și ai stângii, candidatul Ungariei pentru postul de comisar poate beneficia de susținerea familiei sale politice – Partidul Popular European (PPE, de dreapta) și de acordul de coaliție între conservatori și socialiști în Parlamentul European.