Comisia Europeană dă în judecată România pentru că nu a adoptat măsuri pentru gestionarea deșeurilor

Publicat: 27 04. 2017, 14:40
Actualizat: 21 08. 2017, 11:09
Prin rechizitoriul public se va aduce în atenția populației, a autorităților statului și a comunităților locale numele persoanelor, a funcționarilor publici, a demnitarilor și a oamenilor de afaceri care au contribuit la creșterea morbidității în zona limitrofă gropii de gunoi Glina

În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, autoritățile române nu au reușit să revizuiască și să actualizeze planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării deșeurilor. Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu până în 2013. Comisia a inițiat procedura privind încălcarea dreptului comunitar în septembrie 2015 și a transmis României un aviz motivat în mai 2016, cerând autorităților să adopte cu promptitudine măsurile fundamentale impuse de legislația europeană privind deșeurile.

Comisia a verificat respectarea acestor obligații în cazul tuturor statelor membre. Comisia Europeană a trimis în judecată mai multe state membre cum ar fi Belgia, Cipru, Croația, Italia, Franța, Spania și Slovenia.

Directiva privind deșeurile vizează protejarea mediului și a sănătății umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii și gestionării deșeurilor și prin reducerea impactului global al utilizării resurselor și îmbunătățirea eficienței unei astfel de utilizări.

România este unul dintre statele membre ale UE cu cele mai slabe performanțe în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide.

„Așteptăm înștiințarea oficială a Curții Europene de Justiție pentru a putea pregăti apărarea României în această cauză”, a transmis, joi, Biroul de Presă al Ministerului Mediului, la solicitarea agenției de presă Mediafax.