Comisia Europeană propune modificarea colectării TVA. Ce se va întâmpla cu tranzacțiile de peste 10.000 de euro

Publicat: 21 12. 2016, 17:08
Actualizat: 29 03. 2019, 11:02

„Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere care, dacă va fi adoptată, va permite statelor membre să aplice un sistem de TVA diferit de cele existente în acest moment în statele membre. Pentru a se proteja piața internă, această derogare se va aplica doar în condiții stricte. În prezent, toate companiile implicate în rețeaua de producție și distribuție sunt parțial responsabile de colectarea TVA. Propunerea de astăzi privind un Mecanism opțional de Taxare Generală Inversă înseamnă că țările UE vor putea aplica temporar un sistem care face derogare de la actuala plată fracționată a TVA-ului”, transmite Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Vânzările între companii peste suma de 10.000 de euro ar putea fi efectuate fără TVA, costurile pentru Taxa pe Valoare Adăugată urmând să intre în responsabilitatea consumatorului final”, precizează CE.

„Unele țări membre au exprimat dorința de a utiliza un Mecanism de taxare generală inversă pe piețele interne. Astăzi, îndeplinim promisiunea de a materializa această propunere, însă cu stabilirea unor principii pentru garantarea integrității piețe interne. Prioritatea principală a Comisiei va fi implementarea unui sistem de TVA la nivelul UE axat pe principiul destinației. Încă o dată, cerem statelor membre să susțină eforturile în curs de modernizare a sistemului TVA la nivel comunitar și de creare a unei solide zone unice europene protejată de fraude la TVA. Aceasta este singura soluție viabilă pe termen lung în piața internă, în contextul în care trezoreriile naționale pierd 160 de miliarde de euro anual la colectarea TVA-ului”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice și Financiare, Taxare și Uniune Vamală.

Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie să primească în final aprobarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Taxarea inversă funcționează pe baza principiului următor: producătorul vinde marfa fără TVA către dealer; mai departe, pe lanț, dealerul vinde marfa către distribuitor, iar acesta către
următoarea verigă și, ulterior, către magazin. Practic, toți vând produsele fără TVA, Taxa pe Valoare Adăugată încasându-se doar în final, la vânzarea produsului către populație. Practic, TVA-ul nu mai circulă pe lanțul de vânzări în sensul de la cumpărător la producător, ci în sensul invers – de la producător la cumpărător. În acest mod, se reduce evaziunea la comerțul cu produsele intermediare,
determinându-se automat și reducerea evaziunii.