Confruntări între poliție și migranți la frontiera Macedoniei. Oamenii au început să arunce cu pietre

Publicat: 28 11. 2015, 18:07

Macedonia, care se află alături de alte țări pe ruta din Balcani a migrației, a început să respingă „migranți economici” în urmă cu aproape două săptămâni. Organizații în domeniul drepturilor omului au criticat această decizie, prin care doar sirienilor, irakienilor și afganilor li se permite să treacă mai departe, relatează Reuters în pagina electronică.

Noile restricții au declanșat, de mai multe zile, proteste din partea iranienilor, pakistanezilor, marocanilor și altora, blocați în tabere de corturi sordide, la frontieră. Unii iranieni și-au cusut buzele. Un bărbat s-a aruncat sâmbătă pe calea ferată în fața polițiștilor, țipând și protestând.

Violențele de sâmbătă au izbucnit după ce un migrant, care ar fi marocan, s-a electrocutat și a suferit arsuri grave după ce s-a cățărat pe un vagon de tren.

O mulțime furioasă a luat cu asalt dispozitivul polițiștilor macedoneni, în care a aruncat cu pietre, potrivit unui fotograf Reuters aflat la fața locului.

Poliția a răspuns cu tiruri cu gaze lacrimogene și de grenade asurzitoare, respingând mulțimea, potrivit fotografului. Unii ofițeri au aruncat cu pietre.

Într-un val care a început în urmă cu 18 luni, migranți continuă să traverseze frontierele țărilor din Balcani, după ce debarcă în Grecia, din Turcia.

Organizații de drepturile omului subliniază că diverse convenții internaționale le cer țărilor să trateze solicitările de azil în funcție de situație și nu de naționalitate.

Militari macedoneni au început sâmbătă dimineața să instaleze pari de aproximativ trei metri înălțime în pământul înghețat. Ei construiesc o barieră similară celei ridicate de Ungaria la frontiera de sud.

Ungaria, o țară membră a Uniunii Europene (UE), și-a „sigilat” frontiera de sud, în septembrie și octombrie, împotriva migranților, pe care-i denunță drept o amenințare la adresa securității, prosperității și „valorilor creștine” ale Europei.

Însă Guvernul macedonean a anunțat că nu intenționează să-și „sigileze” frontiera complet. Un purtător de cuvânt al Executivului a anunțat că scopul gardului este „să direcționeze afluxul de persoane către puncte de control în vederea înregistrării și unui tratament uman”.

„Am dori să subiniem că frontera va rămâne deschisă”, a declarat Aleksandar Gjorgjiev. „Vom permite trecerea persoanelor care vin din regiuni afectate de război, așa cum am procedat până acum”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Macedonia, Serbia și Croația afirmă că au început să trieze migranții, după ce Slovenia, aflată mai departe pe ruta din Balcani, a anunțat că va începe să facă același lucru.

Numărul migranților care călătorește spre Europa a crescut în mod dramatic anul acesta, în comparație cu cel din 2014. Însă acest aflux dă semne de diminuare odată cu venirea iernii.

Germania așteaptă venirea pe teritoriul său a aproximativ un milion de refugiați și migranți numai anul acesta.