Controverse înaintea votului pentru președintele Republicii Moldova: au apărut buletine deja ”votate”

Publicat: 30 10. 2016, 08:17

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, buletinul de vot gata ștampilat ce apare în fotografiile publicate pe rețelele de socializare ar fi destinat alegătorilor din secția de votare deschisă în orașul Kursk din Federația Rusă.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a anunțat că este un fals, dat fiind faptul că, până în acest moment, documentele electorale, inclusiv buletinele de vot, nu au fost deschise de către membrii secției de votare respective.

Președintele Comisiei Electorale Centrale a calificat aceste acțiuni drept o încercare de intimidare a procesului electoral din Republica Moldova.

Comisia informează că a sesizat organele competente pentru elucidarea acestui caz, inclusiv serviciile secrete – Serviciul Informații și Securitate.

Peste 3 milioane de moldoveni sunt așteptați să-l aleagă pe viitorul șef al statului

După o pauză de 16 ani, cetățenii Republicii Moldova au dreptul să-și aleagă din nou președintele prin vot direct. Peste 3 milioane de alegători sunt așteptați la urne în țară și în secțiile special deschise peste hotare.

În cursa pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au rămas 9 candidați.

La începutul perioadei electorale, 24 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Dar, la Comisia Electorală Centrală au fost înregistrați 12 candidați, dintre care doi s-au retras și unul a fost exclus.

Dacă niciun candidat din cei 9 înregistrați în cursa pentru prezidențiale nu va acumula mai mult de 50% din sufragii, pe 13 noiembrie se va desfășura al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral va fi monitorizat de peste 3700 de observatori.

În total, în Republica Moldova sunt deschise 1981 de secții de votare. Procesul de votare începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00.

Au fost deschise și peste 100 de secții de votare în străinătate. Cele mai multe vor fi în Italia: 25. În România vor fi deschise 11 secții de votare, iar în Rusia 8 secții, pentru prima dată un număr atât de mare. De asemenea, în Statele Unite ale Americii și în Franța cetățenii moldoveni își vor putea exercita dreptul de vot în câte 7 secții. Câte 4 vor fi deschise în Spania și Portugalia. În Canada și Turcia – 3, iar în Marea Britanie, Germania, Israel, Ucraina și Grecia câte 2. În restul țărilor unde Republica Moldova are reprezentanțe diplomatice va fi deschisă doar câte o secție, în sediul acestora.

Cetățenii moldoveni cu drept de vot aflați peste hotarele țării vor putea vota și în baza pașaportului cu termen de valabilitate expirat, ce conține numărul de identificare de stat (IDNP), a anunțat Comisia Electorală Centrală.

Decizia istorică de a reveni la alegerea directă a președintelui Republicii Moldova a fost luată de Curtea Constituțională de la Chișinău pe 4 martie 2016.

Primii președinți ai Republicii Moldova aleși prin vot direct au fost Mircea Snegur și Petru Luchinschi. Ulterior, Vladimir Voronin și Nicolae Timofti au fost aleși de Parlament cu votul a două treimi dintre deputați.

Candidații la alegerile prezidențiale din Repubica Moldova:

Mihai Ghimpu – candidatul Partidul Liberal

Iurie Leancă – candidatul PPEM

Dumitru Ciubașenco – candidatul PPPN

Ana Guțu – candidatul PP „DREAPTA”

Maia Laguta – candidat independent

Igor Dodon – candidatul PSRM

Maia Sandu – candidatul comun al PAS, PPDA și PLDM

Silvia Radu – candidat independent

Valeriu Ghilețchi – candidat independent.