CORONAVIRUS. Numărul deceselor a trecut de pragul de 150.000 la nivel mondial

Publicat: 18 04. 2020, 09:00
Cel mai sumbru bilanț COVID-19 de până acum: Una dintre persoanele decedate din bilanțul de miercuri are doar 18 ani

Numărul deceselor provocate de pandemia de COVID-19 a ajuns sâmbătă la 153.000 la nivel mondial, iar cazurile de infectare au ajuns la 2,24 milioane, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

Statele Unite continuă să fie țara cu cele mai multe cazuri. Astfel, cel puțin 700.282 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus au fost raportate în această țară, informează CNN.

Vineri, Statele Unite au raportat nu mai puțin de 29.131 de noi cazuri de infectare.

De asemenea, cel puțin 36.822 de persoane au murit în Statele Unite din cauza COVID-19, iar bilanțul este așteptat să crească în următoarea perioadă.

Între timp, președintele american, Donald Trump, a sugerat vineri că școlile s-ar putea redeschide la nivel național. Declarația sa, însă, contrazice declarațiile mai multor guvernatori de state, care au decis, tot vineri, să mențină școlile închise pentru tot restul anului școlar.

„Cred că școlile se vor redeschide curând, cred că mulți dintre guvernatori deja se gândesc la asta. Și trebuie să avem grijă și de seniorii noștri, pentru că acum știm multe despre această boală. Vom avea grijă de foarte mulți oameni”, a declarat Trump vineri, la Casa Albă.

Totodată, Trump a prezentat și un plan privind revenirea țării la normal și i-a criticat pe guvernatorii care au emis ordine privind restricționarea libertății de mișcare a cetățenilor. Președintele american a spus despre acești guvernatori că sunt „prea duri”.

Planul lui Donald Trump privind revenirea la normal

Într-un document transmis tuturor celor 50 de guvernatori de state, Casa Albă a prezentat un plan în trei faze referitor la ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Potrivit planului, ridicarea restricțiilor ar urma să aibă loc în funcție de numărul de cazuri noi de infectare și de capacitatea spitalelor din fiecare stat.

Planul prevede ca prima fază a ridicării restricțiilor să se producă după ce se va înregistra o scădere a numărului de cazuri timp de 14 zile consecutive și după ce situația din spitale se va apropia de cea dinaintea izbucnirii crizei.

Totodată, potrivit documentului, statele sunt încurajate să facă eforturi pentru a crește capacitatea de testare a cetățenilor.