CORONAVIRUS. Pandemia de COVID-19 pune în pericol producția de bere

Publicat: 18 04. 2020, 14:35
Pandemia de COVID-19 pune în pericol producția de bere. Sursa foto: Profimedia

Scăderea livrărilor de dioxid de carbon de la fabricile de etanol, pe fondul crizei provocate de COVID-19, provoacă îngrijorare în Statele Unite în legătură cu producția de bere, sucuri și apă carbogazoasă, produse considerate esențiale de mulți americani.

Producătorii de bere și sucuri folosesc dioxid de carbon în procesul de fabricație. Dioxidul de carbon este utilizat pentru a da acestor produse caracterul „acidulat” pentru care sunt binecunoscute. Producătorii de etanol sunt furnizori-cheie de CO2 pentru industria alimentară, întrucât dioxidul de carbon este un produs secundar, rezultat în urma producției de etanol, informează Reuters.

Însă, din cauza pandemiei de COVID-19, producția de etanol, care este folosit drept carburant, a scăzut puternic în Statele Unite, din cauza scăderii cererii. Spre exemplu, cererea de benzină a scăzut cu peste 30% în Statele Unite pe fondul pandemiei.

Lipsa producției de etanol perturbă acest sector al industriei alimentare, în condițiile în care 34 din cele 45 de fabrici de etanol care vând CO2 și-au limitat producția, a declarat directorul executiv al Asociației pentru Combustibili Regenerabili, Geoff Cooper.

Furnizorii de CO2 pentru producția de bere au crescut prețurile cu aproximativ 25% din cauza ofertei reduse, a declarat Bob Pease, directorul executiv al Asociației Berarilor. Grupul reprezintă producătorii mici și producătorii de bere artizanală din SUA, care obțin aproximativ 45% din dioxidul de carbon necesar de la producătorii de etanol.

„Problema se adâncește. În fiecare zi aflăm că din ce în ce mai mulți membri au această problemă”, a spus Pease, care se așteaptă ca mai mulți producători de bere să își reducă producția în două sau trei săptămâni.

Pe 7 aprilie, Asociația producătorilor de Gaze Comprimate (CGA) i-a trimis o scrisoare vicepreședintelui Mike Pence, în care l-a informat că producția de CO2 a scăzut cu 20% față de normal și ar putea să scadă chiar la jumătate până la jumătatea lunii aprilie în cazul în care autoritățile nu vor interveni.

Totodată, și producătorii de carne și produse din carne sunt afectați de această situație, întrucât folosesc dioxid de carbon în procesarea, ambalarea și conservarea produselor lor.