Corupția a costat economia Italiei 300 de miliarde de euro, din anii ’90

Publicat: 17 12. 2014, 18:04

Potrivit asociației, lipsa măsurilor anti-corupție a afectat creșterea PIB-ului italian, care ar fi trebuit să fie cu 20% mai mare.

În raportul intitulat „Corupția, o povară pentru dezvoltare”, Confindustria încearcă să cuantifice impactul măsurilor anti-corupție adoptate în urma operațiunii „Mâini curate”, lansată de judecătorii din Milano în anii ”90.

Anchetele au dus la numeroase arestări și confiscări de bunuri, dar cu toate astea Italia rămâne încă în coada Europei în domeniul luptei cu corupția.

Această corupție endemică afectează mai ales investițiile, a explicat directorul CSC, centrul de studii al Confindustria, Luca Paolazzi.

„Dacă măsurile adoptate după operațiunea Mâini curate ar fi fost suficiente pentru ca Italia să ajungă la nivelul Franței într-un indice calculat de Banca Mondială, atunci creșterea economică ar fi fost mai mare cu 0,8 puncte procentuale pe an”, a explicat Paolazzi presei, la Roma.

Această creștere suplimentară, pe o perioadă de peste 20 de ani, echivalează cu 300 de miliarde de euro, respectiv 5.000 de euro pe cap de locuitor.

Indicele Băncii Mondiale clasează Franța pe locul 26 între țările cu nivel scăzut al corupției, în timp ce Italia se află pe locul 90.

Problema corupției este recurentă în Italia, reapărând în centrul atenției în ultimele săptămâni după dezvăluiri legate de o rețea mafiotă în Roma, în care ar fi implicat și fostul primar al capitalei din perioada 2008-2013, Gianni Alemanno.

CSC a publicat miercuri previziuni de creștere economică pentru 2015 ușor mai optimiste față de 2014, datorită deprecierii euro, scăderii cotațiilor petrolului și nivelul redus al dobânzilor.

Astfel, PIB-ul Italiei ar urma să crească anul viitor cu circa 0,5% și cu 1,6% în 2016.

Italia va încheia 2014 în recesiune, pentru al treilea an consecutiv.