Costurile uriașe generate de navele militare vestice care distrug dronele ieftine ale rebelilor Houthi

Publicat: 11 01. 2024, 10:00
Actualizat: 11 01. 2024, 10:01

Rebelii Houthi folosesc rachete și drone ieftine, cel mai probabil de proveniență iraniană, pentru a ataca nave civile și militare în Marea Roșie. Aparent, acțiunile lor au succes limitat, deoarece aproape toate aceste arme sunt doborâte de distrugătoarele vestice din zonă.

Însă, de fapt, rebelii reușesc să le provoace pierderi financiare mari statelor care dețin navele militare trimise în Marea Roșie. Într-o singură zi, distrugătoare americane și britanice – probabil USS Carney, USS Mason și HMS Diamond – au distrus 24 de rachete și drone lansate de rebelii Houthi. Costurile generate de sistemele cu care au fost eliminate aceste amenințări sunt de 17 milioane de dolari, potrivit unui calcul făcut de revista Forbes. La acestea se adaugă creșterile uriașe de costuri pentru companiile maritime ale căror nave comerciale tranzitau Marea Roșie. Rebelii au lansat până acum zeci de astfel de atacuri și nu par să se oprească.

Citește și: Nu e ca în filme: Motivul pentru care lunetiștii militari nu țintesc, de obicei, capul celor vizați

Această situație, dar și cea din Ucraina – unde echipamente de zeci de milioane de dolari sunt distruse de drone care costă câteva sute de dolari -, i-a determinat pe strategii militari să își schimbe abordarea pentru viitor.

Mai multe tunuri, ca pe timpuri. Până când vin laserele

Navele militare moderne nu mai au prea multe tunuri și mitraliere, deoarece se bazează pe o mare varietate de rachete pentru apărare și atacuri.

Însă unii specialiști spun că în era dronelor ieftine, fregatele și distrugătoarele trebuie să fie echipate cu mai multe tunuri și sisteme CIWS (close-in weapon system) precum Phalanx, mult mai ieftin de operat decât rachete precum RIM-66 Standard MR (interceptor), care costă 2,1 milioane de dolari unitatea. Prin comparație, armele folosite de rebeli în Marea Roșie costă între câteva sute și câteva zeci de mii de dolari unitatea.

RIM-66 Standard MR

Folosirea de tunuri pentru a elimina aceste amenințări nu este o operațiune costisitoare. Un proiectil folosit de modelul Mark 45 al unui distrugător american din clasa Arleigh Burke costă doar 2.500 de dolari.

Revenirea la arme cinetice ar putea fi o etapă intermediară până la dotarea navelor cu lasere, care sunt deja în serviciu activ pe unele vase militare, precum USS Portland sau USS Ponce. În cazul Ponce, o utilizare a laserului costă aproximativ 1 dolar.

Sursa foto: Wikimedia