Creditorii se întâlnesc în octombrie pentru a analiza situația Greciei. Ce se poate întâmpla cu datoria

Publicat: 10 09. 2015, 23:20
Actualizat: 29 03. 2019, 11:43

Miniștrii de Finanțe ai țărilor din zona euro vor discuta despre reformele necesare în Grecia cu ocazia reuniunii informale programate sâmbătă în Luxemburg. Dar implimentarea reformelor este imposibilă înaintea alegerilor parlamentare elene din 20 septembrie.

„În Grecia sunt programate alegeri. Trebuie să așteptăm rezultatul”, a declarat ministrul luxemburghez al Finanțelor, Pierre Gramegna, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

„Viitorul pas este o evaluare în luna octombrie. După această analiză, va trebui să discutăm despre restructurarea datoriei, pentru că există un consens că datoria suverană este prea mare. Cum să fie restructurată? Sunt diverse opinii”, a explicat Gramegna, conform Reuters.

Oficialul luxemburghez a subliniat că este exclusă posibilitatea ștergerii parțiale a datoriei acumulate de Grecia la state din zona euro, totalul acesteia fiind acum de 196,8 miliarde de euro începând din anul 2010.

„Datoria poate fi flexibilizată prin extinderea perioadei de grație, prin întârzierea plăților și prin evitarea … activării marjelor de ajustare”, a subliniat Gramegna.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.