Cum afectează NSA libertatea presei în SUA: „Trebuie să mă comport ca un traficant de droguri pentru a proteja confidențialitatea clienților mei”

Publicat: 28 07. 2014, 18:51

Studiul realizat de puternica Uniune Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) și organizația neguvernamentală Human Rights Watch se sprijină pe 92 de interviuri ale unor jurnaliști, avocați, foști și actuali oficiali guvernamentali. Concluzia sa este fără echivoc: programele de supraveghere create de Washington în scopul de a contracara atentatele au subminat libertatea presei, dreptul publicului la informare și dreptul de a obține ajutor juridic.

„Activitatea jurnaliștilor și avocaților este în centrul democrației noastre”, subliniază autorul documentului, Alex Sinha. „Când munca lor este afectată, și noi suntem afectați”, adaugă el.

Grupul persoanelor intervievate include 46 de jurnaliști de la diverse instituții media, dintre care mai mulți laureați ai prestigiosului premiu Pulitzer.

Ei explică faptul că dezvăluirile lui Edward Snowden privind amploarea supravegherii desfășurate de Agenția Națională de Securitate (NSA) au determinat sursele obișnuite ale jurnaliștilor să se gândească de două ori înainte de a vorbi cu presa, chiar în discuții confidențiale, de teama pierderii accesului la informațiile secrete sau de teamă că ar putea fi urmărite penal pentru scurgeri de informații.

Din ce în ce mai mulți jurnaliști folosesc tehnici elaborate pentru codificarea comunicațiilor, descrie raportul. Unii nu vorbesc decât de pe cartele preplătite sau evită cu grijă Internetul.

„Au fost deja opt dosare penale împotriva unor surse (în timpul administrației Barack Obama, n.red.), față de trei anterior, iar acest lucru nu a trecut neobservat de către noi și sursele noastre”, a explicat Charlie Savage, reporter la New York Times și laureat al premiului Pulitzer.

Un grup format din 42 de avocați în drept penal, civil și din sistemul judiciar militar a descris, de asemenea, un mediu din ce în ce mai nefavorabil confidențialității. Unii avocați susțin că folosesc tehnici similare cu cele ale jurnaliștilor pentru a evita să fie supravegheați pe Internet.

„Sunt furios la ideea că trebuie să mă comport ca un traficant de droguri pentru a proteja confidențialitatea clienților mei”, se plânge un avocat intervievat de ACLU.

„Statele Unite se prezintă ca un model de libertate și democrație, dar propriile lor programe de supraveghere amenință valorile pe care ar trebui să le reprezinte”, afirmă Alex Sinha.