Cum se vede la Bruxelles o eventuală „înrudire” europeană a PNL cu PDL

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 16 01. 2013, 14:18

PNL nu a depus nicio cerere de afiliere la Partidul Popularilor Europeni, au declarat pentru gândul surse din cadrul PPE, cu referire la articolul potrivit căruia liberalii români ar fi decis să își schimbe familia politică. În mod firesc, nici de partea liberalilor europeni nu există mai multe confirmări ale planurilor colegilor din România.

Neil Corlett, purtător de cuvânt al liderului ALDE Guy Verhofstad, a declarat pentru gândul că PNL nu este nici pe departe cu bagajele făcute și pregătit pentru mutarea în PPE. „Nu există nicio bază reală pentru această poveste. Ar fi și greu de crezut să fie așa, dată fiind istoria recentă dintre cele două partide (PNL și PPE, n.red.)”, a arătat Corlett.

Același lucru l-a declarat, pentru MEDIAFAX, și purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, care a precizat, însă, că este normal ca discuții informale cu referire la schimbarea familiei politice să aibă loc ocazional.

„Din informațiile deținute de mine în acest moment, PNL nu a depus această solicitare, care trebuie să fie însoțită de o documentație mai amplă”, a afirmat Sasmatzoglou.

Întrebat dacă există discuții între oficiali PNL și PPE în acest sens, Sasmatzoglou a evitat să indice clar dacă are cunoștință despre astfel de discuții, menționând însă că sunt normale în cadru informal și nu pot fi comentate oficial pentru a nu da naștere la speculații.

Papahagi: Am din surse foarte sigure că PNL a depus cererea

Adrian Papahagi (PDL) a declarat pentru gândul că, din „surse foarte sigure”, are informația că PNL și-a depus cererea de afiliere la PPE.

„Am din surse foarte sigure informația că PNL a depus deja o cerere de afiliere la PPE. Informația o am din zona popularilor europeni. Ei tatonează afilierea la PPE, au depus documente pentru a fi primiți”, a spus democrat-liberalul.

În prezent, PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 270 de membri. Cu toate că trecerea de la un grup la altul nu este ceva des întâlnit în UE, nu este nici de neimaginat, a arătat pentru gândul Doru Franțescu, policy director al VoteWatch, ONG din Bruxelles care se ocupă de monitorizarea Parlamentului European și a Consiliului UE.

„Au mai fost cazuri, cel mai clar fiind cel al Conservatorilor Britanici, care au trecut de la PPE la noul ECR in 2009. În rest, mai au loc treceri de persoane (individuale) de la un grup la altul”, a declarat Franțescu.

În cazul în care PNL ar intenționa să se afilieze Popularilor Europeni, ar însemna ca liberalii români să devină colegi de familie politică tocmai cu „inamicul” PDL. Cu toate acestea, pe lângă faptul că, în acest moment, afilierea nu pare a fi mai mult decât o tatonare a terenului de către unii liberali, chiar dacă ar fi demarată procedura, este de așteptat ca PDL să se opună vehement.

Când PSD a intrat în Internaționala Socialistă, în 2003, PD, membru al socialiștilor la acea vreme, aproape că a reușit să blocheze afilierea PSD-ului. În cele din urmă, PD s-a mutat în PPE.