Curtea Europeană de Justiție a decis: firmele au dreptul să interzică angajaților să poarte simboluri religioase

Publicat: 14 03. 2017, 15:08
Actualizat: 14 03. 2017, 17:42

„O regulă internă prin care se interzice purtarea oricăror simboluri politice, filozofice sau religioase vizibile nu reprezintă discriminare directă”, se afirmă într-un comunicat, aceasta fiind primă hotărâre a CEJ pe tema purtării vălului islamic la locul de muncă.

Curtea a indicat că interdicția trebuie să se bazeze pe cerința ca toți angajații să se îmbrace neutru și nu se poate baza pe cererea clienților.

„Totuși, în absența unei astfel de reguli, disponibilitatea angajatorului de a ține cont de dorința unui client care nu mai dorește ca serviciile angajatorului să fie prestate de un angajat care poartă vălul islamic nu mai poate fi considerat ca o necesitate ocupațională care să nu fie discriminatorie”, se mai precizează în comunicat.

Decizia CEJ a fost luată în cazul unei angajate a companiei G4S din Belgia care a fost concediată pentru că a purtat vălul islamic la muncă.

Curtea a concluzionat în cazul recepționistei concediate în Belgia că firma G4S ar fi avut dreptul de a o concedia în cazul în care compania a aplicat un cod de îmbrăcăminte pentru toți angajați care lucrează direct cu clienții cu scopul de a proiecta o imagine de neutralitate politică și religioasă.

Pe de altă parte, în cazul unei angajate din Franța concediată de o companie în urma unei sesizări venite din partea unui client care s-a plâns că aceasta a purtat vălul islamic la o întâlnire de afaceri, CEJ a indicat că decizia angajatorului ar putea fi una discriminatorie.

Președintele Conferinței Rabinilor Europeni, rabinul șef Pinchas Goldschmidt, a criticat decizia Curții, spunând că prin acesta trimite mesajul că „grupurile religioase nu mai sunt binevenite”.

Instanțele de judecată din Europa au de luat decizii în numeroase cazuri ce privesc afișarea de cruci creștine, turbane și kippah purtate de mulți bărbați evrei.