Daily Mirror: Serviciile secrete rusești i-ar fi ordonat Annei Chapman să-l seducă pe Edward Snowden

Publicat: 08 12. 2014, 18:01

Potrivit publicației, Moscova urmărea ca în acest fel să obțină de la Snowden informații secrete despre Statele Unite și Marea Britanie.

Chapman, în vârstă de 32 de ani, i-a propus lui Snowden, în vârstă de 31 de ani, inclusiv s-o ia în căsătorie, a declarat un fost maior KGB, Boris Karpiciov pentru tabloidul britanic The Sunday People. „Dacă Snowden ar fi acceptat ar fi avut dreptul la cetățenia rusă”, declară fostul oficial de rang înalt, adăugând că acest lucru „l-ar fi blocat în Rusia”, deoarece, ca cetățean rus, „ar fi avut nevoie de permisiuea de a părăsi” țara. Însă Snowden și-a dat seama de aceste consecințe, apreciază fostul maior.

Surse de la Moscova i-au spus lui Karpiciov că planul care o avea în centru pe Chapman a fost conceput de către șeful rețelei de spionaj Vladimir Skorik, potrivit publicației.

Un fost parlamentar conservator britanic, Rupert Allason, care scrie cărți de spionaj sub pseudonimul Nigel West, a apreciat că „Anna este suficient de sofisticată să tăiască cu un american”. „Nu sunt mulți capabili de acest lucru în FSB (fostul KGB). Era pregătită să-și folosească dotarea evidentă”, a adăugat acesta.

Chapman a părăsit anul trecut un interviu cu un post american de televiziune, la Moscova, după ce a refuzat să răspundă unei întrebări despre propunerea pe care i-a făcut-o lui Snowden. Ea a postat în vară un mesaj pe Twitter în care scria „Snowden, vrei să te căsătorești cu mine?!”.

După ce a fost deportată din Statele Unite într-un schimb de spioni cu Rusia, în 2010, ea a apărut în fotografii glossy, a prezentat moda și a găzduit un show de televiziune. Însă a declarat că vrea să-și protejeze viața privată.

Snowden, care și-a lăsat prietena, Lindsay Mills, în Hawaii când a fugit din țară, a rămas blocat timp de mai multe săptămâni pe un aeroport din Moscova înainte să obțină azil în Rusia. El a fost analist de sistem la CIA și Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA) și a dezvăluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arată că Statele Unite culeg date și spionează inclusiv lideri din întreaga lume. El a afirmat că Marea Britanie efectuează, de asemenea, o monitorizare de amploare a comunicațiilor.