De ce au doborât teroriștii Airbusul rus în Egipt

Publicat: 24 02. 2016, 20:33

„Am terminat cu terorismul? Nu, dar acest lucru va fi posibil dacă ne unim împotriva lui. Cei care au distrus avionul rusesc, ce căutau? Ei voiau să afecteze turismul și relațiile noastre cu Rusia”, a declarat șeful statului egiptean într-un discurs televizat.

Atacul care a vizat Airbusul A321-200 s-a soldat cu 224 de morți.

Autoritățile egiptene afirmau până acum că nu dețin niciun element care să le permită să spună că aeronava a fost vizată de un atac în spațiul aerian al Peninsulei Sinai, la puțin timp după ce a decolat din stațiunea balneară Sharm el-Sheikh.

Moscova a oprit toate zborurile civile către Egipt, o destinație turistică populară în rândul turiștilor ruși, după doborârea avionului.

Rusia a anunțat că aeronava a fost distrusă într-un atac cu bombă.

În urma acestei confirmări a președintelui egiptean a faptului că avionul rus a fost doborât în urma unui atac cu bombă, familiile victimelor ar putea cere compensații din partea Egiptului.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a cărei filială în Egipt luptă împotriva forțelor de securitate din Peninsula Sinai, a revendicat atacul și a anunțat că a introdus la bordul aeronavei un dispozitiv exploziv improvizat într-o doză de băuturi răcoritoare.

SI a postat în revista sa online o fotografie cu o doză de Schweppes despre care a afirmat că a fost folosită ca bombă improvizată în atac.

Însă o anchetă egipteană anunța că nu a găsit încă probe în acest sens.

Un mecanic de la EgyptAir, al cărui văr s-a alăturat SI în Siria, este suspectat că a introdus o bombă la bordul avionului, declarau pentru Reuters, în ianuarie, surse apropiate anchetei.

Un oficial de rang înalt din cadrul companiei a negat, însă, că vreunul dintre angajații EgyptAir ar fi fost arestați sau suspectați, iar un oicial din cadrul Ministerului de Interne a declarat la rândul său că nu s-au operat arestări.

Acest atac a pus sub semnul întrebării campania egipteană vizând eradicarea jihadismului și a afectat industria egipteană a turismului, unul dintre pilonii economiei acestei țări.

Militanți islamiști și-au intensificat atacurile vizând militari și polițiști egipteni, după ce el-Sisi, la vremea respectivă comandantul armatei, l-a îndepărtat în 2013 de la putere pe fostul președinte islamist Mohamed Morsi, în urma unor proteste violente.