Der Spiegel: Germania pregătește un plan INTEGRAT de apărare, pentru respingerea atacurilor hibride

Publicat: 26 01. 2024, 07:30

Armata germană elaborează un amplu plan de apărare, prin colaborarea cu autoritățile civile și cu marile companii, în cadrul unei strategii integrate pentru protejarea infrastructurii și respingerea atacurilor hibride, în special de tip cibernetic, conform publicației Der Spiegel.

Noul plan de apărare va integra unitățile militare, serviciile de securitate, autoritățile de protecție civilă și sectoarele industriale. Este vorba de primul plan generalizat de apărare elaborat de Germania după încheierea Războiului Rece.

”Strategia se numește Planul Operațional pentru Germania. Trebuie să existe un plan viabil, nu un concept, ceva concret care să și funcționeze”, afirmă generalul André Bodemann, șeful Centrului comandamentelor teritoriale.

Planul va conține măsuri de protejare a populației civile și a infrastructurii, inclusiv prin coordonarea cu structurile de apărare ale Alianței Nord-Atlantice. Planul este secret, are sute de pagini și va fi definitivat în martie. Armata germană colaborează cu șefii Poliției, cu structurile de apărare civilă, cu Unitățile logistice (THW), precum și cu oameni de știință, inclusiv specialiști în energie.

În centrul strategiei de apărare sunt modalitățile de respingere a campaniilor care au rolul dezinformării, a atacurilor cibernetice, a acțiunilor de spionaj și a operațiunilor de sabotaj.

”Este acordată atenție specială forțelor care ar încerca să obstrucționeze culoarele de acces ale efectivelor militare”, a explicat generalul André Bodemann, subliniind că se pune accent deosebit pe opțiunile de protejare a infrastructurii esențiale.

Armin Schuster, ministrul de Interne din Saxonia, a atras atenția că landurile germane sunt pregătite pentru situațiile de catastrofe naturale, dar nu și pentru un război sau pentru atacuri cibernetice masive.

”Există o inegalitate majoră între forțele militare, care beneficiază de un buget special de 100 de miliarde de euro, și unitățile de protecție civilă”, a subliniat Armin Schuster.

În contextul extinderii NATO spre est, ”Germania nu se mai așteaptă la un atac cu vehicule blindate din nord și sperăm că nici nu vor mai fi parașutați militari ruși. Dar infrastructura esențială – porturile, podurile, rețeaua energetică – sunt expuse riscurilor actelor de sabotaj, posibil chiar prin atacuri ale forțelor speciale, care au rolul de a perturba segmentele de infrastructură esențială”, a atras atenția generalul Bodemann.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele BCE semnalează că dobânzile ar putea fi reduse în vară /”Este PREMATUR să discutăm despre reduceri” acum