Doliu național în Ucraina după tragedia de la Odesa. Premierul acuză serviciile de securitate de ineficiență

Publicat: 04 05. 2014, 12:16
Actualizat: 29 03. 2019, 11:36
Ucrainenii vor avea două zile de doliu național pentru a plânge morții din tragedia care a avut loc, vineri, la Odesa. În același timp, premierul interimar, Arseni Iațeniuk, acuză serviciile de securitate că sunt ineficiente și nu au făcut nimic pentru a preveni această dramă. Peste 40 de persoane au murit la Odesa, în 2 mai, și alte câteva sute au fost rănite.

Președintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a decretat două zile de doliu național după violențele soldate cu peste 40 de morți, o decizie similară luând autoritățile din Crimeea, fostă regiune ucraineană anexată de Rusia.”Ziua de 2 mai a fost una tragică pentru Ucraina. Am semnat decretul pentru păstrarea a două zile de doliu național”, a declarat Oleksander Turcinov într-un comunicat.

Autoritățile din Simferopol (Crimeea) au decretat trei zile de doliu național pentru victimele din sud-estul Ucrainei.

Violențele produse pe 2 mai la Odesa și Slaviansk s-au soldat cu peste 40 de morți.

Arseni Iațeniuk denunță pasivitatea și ineficiența serviciilor de securitate de la Odesa

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a acuzat serviciile de securitate că nu au luat suficiente măsuri pentru evitarea violențelor de la Odesa, soldate cu peste 40 de morți, promițând tragerea la răspundere a celor responsabili.

„Eu, personal, consider că vina este a serviciilor de securitate, care nu au făcut nimic pentru evitarea violențelor. Va fi o anchetă deplină și independentă”, a declarat Arseni Iațeniuk pentru BBC.

„Serviciile de securitate sunt ineficiente și au încălcat legea”, a continuat Iațeniuk.

Majoritatea victimelor sunt activiști proruși care s-au baricadat în Casa Sindicatelor din Odesa în timp ce clădirea era incendiată.

Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiați ai fostului președinte Viktor Ianukovici au orchestrat și finanțat violențele din Odesa. În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria și grupuri ruse, precizează SBU.

Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numără printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Poliția regională. Conform unor surse ruse, incendiul a fost declanșat de activiști naționaliști ucraineni, majoritatea membri ai organizațiilor extremiste Sectorul Dreapta și Autoapărare.

Incendiul a izbucnit după ce sute de militanți proruși au atacat cu pietre, bâte și lanțuri un grup de aproximativ 1.500 de manifestanți proeuropeni, în centrul orașului Odesa. Activiștii proruși s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanțe neelucidate în timp ce era asediată de naționaliști.