Drama lui Eddie Lee Howard, eliberat după ce a petrecut 26 de ani în sectorul condamnaților la moarte, fără să fie vinovat. Cum a ajuns după gratii

Publicat: 14 01. 2021, 13:36
Actualizat: 14 01. 2021, 13:37
Drama lui Eddie Lee Howard, eliberat după ce a petrecut 26 de ani în sectorul condamnaților la moarte, fără să fie vinovat. Cum a ajuns după gratii

Eddie Lee Howard, un bărbat de culoare din SUA, a fost condamnat la moarte, fără să fie vinovat, în 1994. Nu s-a împăcat, sub nicio formă cu sentința, iar după ani la rând de lupte în instanță a fost eliberat.

Potrivit organizației Innocence Project, cea care îl reprezintă pe Eddie Lee Howard, bărbatul a fost condamnat la moarte în urmă cu 27 de ani, fiind acuzat, pe nedrept, că a ucis-o și violat-o pe Georgia Kemp, o femeie albă din Columbus, Mississippi, în vârstă de 84 de ani.

La momentul respectiv, un medic a comparat semnele mușcăturilor de pe corpul Georgiei Kemp cu dinții lui Eddie Lee Howard, iar bărbatul de culoare a fost asociat cu crima.

Însă, anul trecut, în august, Curtea Supremă din Mississippi a ajuns la concluzia că respectiva comparație nu era suficientă pentru a-l lega de omor pe Eddie Lee Howard, precizând că “un autor nu poate fi identificat în mod corect prin comparație cu urma mușcăturii”.

Eddie Lee Howard, după ce a fost eliberat: “Fără munca voastră, aș fi în continuare închis în acel loc teribil!”

Drept urmare, sentința de condamnare la moarte a fost anulată, iar Eddie Lee Howard a fost mutat de pe “culoarul morții”, iar zilele trecute a fost eliberat.

Vreau să mulțumesc oamenilor care m-au ajutat să-mi îndeplinesc visul de a deveni un om liber”, a spus Eddie Lee Howard.

Vă mulțumesc din toată inima, pentru că, fără munca voastră grea, aș fi în continuare închis în acel loc teribil numit Departamentul de corecții din Mississippi, pe culoarul morții, în așteptarea executării”, a mai spus bărbatul condamnat pe nedrept.

Potrivit unui raport, în SUA, până la sfârșitul anului 2019, nu mai puțin de 1.4 milioane de oameni se aflau după gratii. În Mississippi, deținuții de culoare sunt la putere în închisori, fiind, de departe, cei mai numeroși.