Dreptate după 70 de ani. Acord istoric între Japonia și Coreea de Sud în cazul „femeilor de relaxare”

Publicat: 28 12. 2015, 17:25

Șeful diplomației japoneze Fumio Kishida a declarat că acest acord include alocarea a 8,3 milioane de dolari din fondurile guvernului nipon pentru servicii de asistență acordate femeilor coreene care mai sunt în viață. Guvernul japonez este conștient de „responsabilitatea sa profundă” în legătură cu chestiunea privind femeile de reconfortare și va contribui cu un fond alocat pentru a ajuta femeile, a declarat ministrul japonez de Externe.

Acest acord va fi „definitiv și ireversibil” dacă Japonia își asumă responsabilitățile, a declarat șeful diplomației sud-coreene Yun Byung-Se, la încheierea discuțiilor pe care le-a avut la Seul cu omologul său japonez.

„Femei de reconfortare” este o denumire eufemistică pentru femeile care au fost transformate în sclave sexuale pentru militarii japonezi în timpul celui de-al doilea război mondial. Acest subiect a fost o sursă de tensiuni între Japonia și Coreea de Sud, cu toate că amândouă statele sunt aliate ale SUA, iar Washington-ul s-a declarat în mai multe rânduri îngrijorat de această problemă.

„Shinzo Abe, în calitate de prim-ministru al Japoniei, își exprimă din nou scuze sincere și remușcări tuturor celor care au trecut prin multă suferință și au suportat răni fizice și psihice incurabile”, a mai spus Fumio Kishida.

Istoricii și cercetătorii fenomenului au afirmat că majoritatea acestor femei proveneau din Coreea (aproximativ 80%), dar și din China și alte teritorii ocupate de japonezi.

Femeile tinere din țările aflate sub controlul Imperiului Japonez au fost recrutate pentru a lucra în popote ale militarilor sau în fabrici, sau, după cum există unele mărturii au fost pur și simplu răpite de la casele lor.

Majoritatea istoricilor afirmă că circa 200.000 de femei au fost înrolate cu forța în bordeluri ale armatei imperiale. Până în prezent, Japonia susținea că această dispută a fost reglementată în 1965 în cadrul acordului de restabilire a relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Seulul cerea însă ca Japonia să își ceara scuze și să platească despagubiri pentru cele 46 de femei de reconfortare care supravietuiesc încă.