Dronă care a atacat poziții ale coaliției antiteroriste condusă de SUA, doborâtă în Siria

Publicat: 08 06. 2017, 23:12

Drona militară a atacat poziții ale coaliției antiteroriste, în zona Al-Tanaf, în sudul Siriei, în apropierea frontierelor cu Iordania și Irakul, a declarat colonelul Ryan Dillon, un purtător de cuvânt al alianței coordonate de Statele Unite.

Forțele coaliției nu au suferit daune în urma atacului dronei militare, care probabil aparține forțelor de susținere a Administrației Bashar al-Assad.

„Drona a fost doborâtă, iar două vehicule pro-regim care prezentau riscuri au fost distruse”, a precizat Ryan Dillon.

O alianță militară care susține Administrația Bashar al-Assad a amenințat, miercuri, că va ataca poziții militare americane din Siria și din regiune, avertizând că atitudinea de reticență de acum față de raidurile aeriene americane va lua sfârșit dacă Washingtonul va depăși „linii roșii”.

Amenințarea marchează o escaladare a tensiunilor între Statele Unite și Administrația Siriei privind controlul asupra frontierei sud-estice a Siriei, o zonă în care Washingtonul oferă instruire insurgenților într-o bază situată pe teritoriul sirian. Zona este considerată esențială pentru aliații președintelui Bashar al-Assad. În ultimele săptămâni, Statele Unite au lansat o serie de raiduri aeriene în această regiune, vizând forțe militare proguvernamentale care ar reprezenta amenințări pentru Statele Unite și pentru grupurile insurgente susținute de Washington.

Avertismentul a fost lansat de „Comandamentul operațiunilor forțelor aliate din Siria”, fiind difuzate de un post al mișcării șiite libaneze Hezbollah, unul dintre aliații lui Bashar al-Assad. Nu este clar dacă Rusia, unul dintre cei mai puternici aliați ai lui Bashar al-Assad, este semnatar al declarației. „Atacurile vor fi efectuate cu diverse sisteme militare, în contextul desfășurării forțelor americane în regiune”, precizează alianța pro-Bashar al-Assad.

Într-un comunicat separat, Ministerul sirian de Externe a atras atenția asupra „riscurilor escaladării situației”, cerând încetarea raidurilor aeriene americane pe teritoriul Siriei. „America știe foarte bine că sângele vărsat de fiii Siriei, de Armata Arabă Siriană și de aliați nu este ieftin; știe că există capacitățile de atacare a pozițiilor americane în Siria și în regiune”, precizează comunicatul.
Un diplomat american staționat în Irak a exprimat speranța că prin contactele cu Rusia se va putea evita amplificarea tensiunilor în regiunea Badia.

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Toate statele Alianței Nord-Atlantice participă la coaliție, dar și țări precum Australia, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar și Arabia Saudită. În plus, Statele Unite oferă susținere insurgenților care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. Rusia și Iranul oferă sprijin politic și militar Administrației de la Damasc.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.