După Franța și ONU, Marea Britanie anunță dovezi privind utilizarea de arme chimice în Siria

Publicat: 05 06. 2013, 12:59
Actualizat: 30 07. 2014, 14:23

Marea Britanie deține probe „fiziologice” privind utilizarea gazului sarin în Siria, „foarte probabil” de către regimul lui Bashar al-Assad, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, relatează AFP.

„Am obținut eșantioane fiziologice din Siria care au fost testate” în Anglia, iar „substanțele obținute în Siria au dezvăluit prezența gazului sarin”, a declarat acest purtător de cuvânt.

„Potrivit estimărilor noastre, utilizarea de arme chimice în Siria este foarte probabil o faptă (comisă) de regimul” de la Damasc, a continuat el, adăugând că Marea Britanie nu deține „în prezent probe privind utilizarea de către opoziția” siriană a unor arme chimice.

„Există o cantitate în creștere de informații, limitate dar convingătoare, care dovedesc că regimul a utilizat – și continuă să utilizeze – arme chimice, și anume gaz sarin”, a mai spus purtătorulde cuvânt.

„Utilizarea de armament chimic este o crimă de război”, a subliniat el, amintind că Londra îi cere președintelui Bashar al-Assad să permită „anchetatorilor ONU un acces imediat și fără restricții” pe teritoriul sirian.

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Franța a acuzat regimul sirian că a utilizat cel puțin o dată gaz sarin în Siria, oferind asigurări că „toate opțiunile” sunt de-acum „pe masă” pentru comunitatea internațională.

Un raport ONU prezentat marți de BBC News anunța că atât forțele pro-guvernamentale, cât și rebelii din Siria au folosit arme chimice cel puțin în ultimele luni ale acestui conflict. Comisia de investigație a Națiunilor Unite s-a putut pronunța asupra tipului de arme chimice ar fi vorba.

Folosirea armelor chimice este un aspect foarte important în ceea ce privește modul în care restul lumii se raportează la conflictul din Siria – spre exemplu, dacă va exista o intervenție străină în acest conflict sau nu. Statele Unite, spre exemplu, au descris un astfel de scenariu drept „linia roșie” pentru Administrația Obama. Despre aceeași linie roșie constituită de armele chimice au vorbit și turcii, ba chiar și guvernul Assad.

Totodată, doi jurnaliști ai cotidianului francez Le Monde susțin că au fost martorii unor atacuri cu arme chimice în Siria și au adus în Franța probe pentru analiză.