Edward Snowden a intervenit în emisiunea televizată anuală a lui Putin. Ce l-a întrebat fostul consultant NSA pe liderul rus

Publicat: 18 04. 2014, 14:59
Actualizat: 02 02. 2019, 21:04

„L-am întrebat pe președintele rus în direct, la televiziune, pentru a obține un răspuns oficial, nu pentru a plăti vama”, a scris fostul consultant al Agenției americane de securitate NSA, într-un articol publicat în The Guardian.

Snowden a vrut să răspundă astfel criticilor, care-i reproșează că a devenit o „marionetă a Kremlinului” și că face propagandă președintelui Rusiei, o țară în care s-a refugiat pentru o perioadă de un an începând din vara lui 2013.

„Mă așteptam ca unii să pună în discuție participarea mea la întâlnirea anuală, compromisă în mare parte prin întrebări inofensive, adresate unui lider care nu obișnuiește să fie sfidat. Însă, pentru mine, această ocazie rară de a aborda un tabu cu privire la dezbaterea asupra supravegherii efectuate de către stat, în fața unui public majoritar obișnuit cu presa de stat, contrabalansează riscul”, a scris americanul.

 

//www.youtube.com/v/joxW4I4BTBw?version=3&hl=en_US&rel=0

 

Aflat la originea multiplelor dezvăluiri despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite și inculpat de către Washington, Snowden l-a întrebat pe Putin, printr-o legătură video, joi, dacă „Rusia interceptează, stochează sau analizează în vreun fel comunicațiile a milioane de indivizi”.

„Avem o reglementare strictă cu privire la utilizarea de către serviciile speciale a acestor mijloace, și anume interceptări telefonice și supravegherea pe Internet. Acesta este motivul pentru care (o supraveghere) atât de masivă și de oarbă nu poate să existe” în Rusia, i-a răspuns Putin.

Întrebarea lui Snowden a fost catalogată prea „cuminte” de către unii. Fostul avocat general al NSA Stewart Baker a calificat-o drept „inofensivă, servită la comandă și aranjată în prealabil”, într-o postare pe un blog găzduit de către ziarul The Washington Post.

„Am fost surprins să constat că oameni, care m-au văzut riscându-mi viața pentru a dezvălui practicile în domeniul supravegherii ale țării mele, nu vor să creadă că pot critica și politica de supraveghere a Rusiei, o țară căreia nu i-am jurat nicio credință”, a replicat Snowden, adăugând că, înainte să se ceară socoteală, este necesar ca mai întâi să fie luați la întrebări liderii cu privire la aceste dosare.