Edward Snowden: „Am venit cu propunerea de a face închisoare în SUA, dar nu m-a contactat nimeni”

Publicat: 06 10. 2015, 12:00

This browser does not support the video element.

Departamentul de Justiție american nu l-a contactat pe Edward Snowden, fostul contractor NSA care a divulgat secretele programelor de supraveghere în masă demarate de agenția guvernamentală, după ce acesta a propus să meargă la închisoare în SUA. Afirmațiile au fost făcute de Snowden în timpul unui interviu acordat BBC.

Snowden, care este urmărit sub incidența legii anti-spionaj, după ce a transmis presei zeci de mii de documente secrete, a declarat că s-a oferit să stea după gratii în SUA, doar pentru a reveni acasă. „Așteptăm în continuare să ne contacteze”, a declarat Snowden, referindu-se la autoritățile americane.

Afirmațiile lui Snowden survin la câteva luni după ce Eric Holder, care a fost procurorul general al SUA până în luna aprilie, a spus că dezvăluirile lui Snowden au declanșat o dezbatere necesară. Potrivit lui, Snowden ar putea beneficia de o înțelegere cu autoritățile.

Pe de altă parte, serviciile de securitate din SUA și Marea Britanie sunt de neclintit și vor să-l vadă pe Snowden la închisoare pentru o perioadă foarte îndelungată de timp.

„Dacă mă întrebați pe mine, Snowden o să moară la Moscova. Nu se întoarce acasă”, a declarat fostul șef al NSA, Michael Hayden, după ce a fost întrebat ce consideră că se va întâmpla cu Snowden.

„Am propus să merg la închisoare, de multe ori. N-o să mă transform însă într-un mijloc de intimidare a oamenilor care încearcă să facă lucruri bune în momente dificile”, a spus Snowden într-un interviu acordat BBC.

Întrebat fiind dacă este pregătit să meargă la închisoare, Snowden a răspuns afirmativ, scrie theguardian.com.

Dacă Snowden va reveni în SUA fără o înțelegere prealabilă, va fi judecat pentru spionaj și va sta cel puțin 30 de ani sau chiar pentru tot restul vieții la închisoare.

Dar Snowden primește și vești bune. Chiar și unii dintre aliații săi recunosc faptul că acțiunile sale au dus la declanșarea dezbaterii globale despre supravegherea cetățenilor și încălcarea dreptului lor la viață privată.

Mai mult, Snowden a strâns peste 1,36 milioane „urmăritori” pe Twitter, în doar o săptămână de la inaugurarea contului său personal, acesta reprezentând un element jenant pentru autoritățile americane, care vor să pună mâna cu orice preț pe fostul contractor NSA, aflat în exil la Moscova.

În luna mai a anului 2013, Snowden a ajuns la Hong Kong, după ce a renunțat la funcția sa în cadrul NSA Hawaii. În luna următoare, a prezentat mii de documente clasificate ale agenției de securitate și a fugit în Rusia, unde a primit azil politic.