Elisabeta a II-a a aflat de ce nu a fost anticipată criza financiară. Cine este omul care i-a dat răspunsul

Publicat: 14 12. 2012, 13:26
Actualizat: 28 09. 2018, 10:31

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, aflată în vizită la Banca Angliei, a aflat în sfârșit răspunsul la întrebarea pusă acum patru ani economiștilor, „De ce nu a remarcat nimeni mai devreme această afurisită criză financiară?”, realizând că poate a fost prea dificil de anticipat.

Sujit Kapadia, unul dintre cei mai de seamă experți în politică financiară ai Băncii Angliei, a oprit-o pe Majestatea Sa în timpul vizitei, spunând că ar dori să-i răspundă la întrebarea pusă în 2008 la London School of Economics, potrivit The Guardian.

Ușor susprinsă, regina a ascultat explicațiile lui Kapadia, care a afirmat că, în timpul boom-ului economic din anii ce au precedat criza, industria financiară a devenit „mulțumită de sine”, iar mulți credeau că reglementarea nu este necesară.

„Oamenii au devenit puțin prea relaxați… poate că este dificil să anticipezi (o criză financiară)”, a concluzionat Elisabeta a II-a, care a părut interesată de discuție.

Kapadia a continuat făcând o analogie între crizele financiare și cutremure sau pandemii de gripă, evenimente dificil de anticipat. Totodată, economistul i-a dat asigurări reginei că echipa de la Banca Angliei este pregătită să prevină o nouă criză.

„Mai vine una?”, a glumit Ducele de Edinburgh, prezent la eveniment, înainte de a-i avertiza pe bancheri să nu se mai întâmple.

Cuplul regal a încheiat vizita după semnarea unor bancnote de un milion de lire în registrul de oaspeți al Băncii Angliei.

La vederea primei bancnote semnată în registrul de oaspeți al Băncii, în 1937, pe când avea numai 11 ani, regina a remarcat că semnătura sa „nu s-a îmbunătățit prea mult”.

„Veți fi văzut astăzi cât de mult a însemnat vizita voastră pentru noi toți, cei de la Bancă. Cei care v-au întâlnit astăzi sunt într-adevăr eroii necunoscuți, cei care au menținut nu numai sistemul bancar, ci întreaga economie în stare de funcționare în cele mai grele circumstanțe. Nu există apreciere mai de seamă pentru munca lor decât vizita voastră”, a comentat guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, la încheierea vizitei.

La ieșirea din clădire, Majestatea Sa a remarcat retrospectiv: „Foarte interesant, nu-i așa?”.