Emisarul lui Obama: Guvernul român a schimbat regulile în timpul referendumului pentru suspendarea președintelui. Suntem mulțumiți că Ponta a respectat decizia CCR

Publicat: 24 09. 2012, 14:21
Actualizat: 29 07. 2014, 22:45

Philip Gordon, Asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a declarat zilele trecute, în cadrul unui forum din Washington DC, că Statele Unite au fost îngrijorate în mod deosebit de felul în care s-a desfășurat tentativa de demitere a președintele Băsescu în această vară, pentru că „guvernul părea să schimbe regulile în timpul acestui proces”, se arată într-un transcript publicat pe site-ul Departamentului de Stat american. Cu toate acestea, Washingtonul este mulțumit acum că guvernul Ponta și-a ținut promisiunea de a respecta deciziile Curții Constituționale.

Cunoscut în România drept „emisarul lui Obama după ce, luna trecută, a făcut o vizită surpriză la București pentru a  transmite îngrijorările SUA cu referire la procedura de demitere a lui Băsescu, Gordon a exemplificat cu România grija Statelor Unite față de respectarea democrației în statele europene.

„Ne-am exprimat, în România, îngrijorarea față de amenințările la adresa instituțiilor democratice și a sistemului judiciar. Am fost îngrijorați mai ales de desfășurarea referendumului pentru demiterea președintelui, deoarece guvernul părea să schimbe regulile în timpul acestui proces și existau acuzații credibile de fraudă electorală și de încercarea de a exercita presiuni asupra Curții Constituționale”, a declarat Philip Gordon, la US-Central Strategy Forum, din Washington DC.

Oficialul american și-a afirmat satisfacția că guvernul Ponta nu și-a încălcat promisiunea de a respecta deciziile Curții Constituționale.

„Suntem încrezători că România va ieși din această criză hotărâtă din nou să protejeze puterea și independența instituțiilor ei democratice”, a declarat Gordon, care a lăudat țara noastră pentru participarea la scutul anti-rachetă.

Adjunctul lui Hillary Clinton le-a povestit celor prezenți la evenimentul despre relațiile SUA-Europa Centrală că țara sa este mândră că a susținut eforturile de democratizare ale acestei regiuni. În ultimele două decenii, a explicat Gordon, americanii au investit peste 4,8 miliarde de dolari sub formă de asistență pentru zece din țările Europei Centrale (din discursul Asistentului, reiese că „Europa Centrală” acoperă și estul și sud-estul continentului).

Philip Gordon a venit, în 10 august, la București dintr-o vizită oficială pe care o făcea în Turcia, împreună cu Hillary Clinton. Prima oprire pentru oficialul american a fost „garajul” lui Traian Băsescu, sediul de campanie din București al președintelui pe atunci suspendat. Pe urmă, emisarul american s-a întâlnit cu Crin Antonescu și cu Victor Ponta.

La finalul vizitei sale în România, Philip Gordon a făcut niște declarații neobișnuit de dure pentru diplomația americană, vorbind despre voturi „ilegale” de la referendum și despre îngrijorările Administrației Obama față de întreaga desfășurare a procesului de demitere a șefului statului.

„Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon, în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliștii, care a avut loc după întâlnirile cu oficialii români.

„Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei (oficialii români, n.red.) conștientizează importanța acestor lucruri și că vor respecta aceste principii”, a mai afirmat americanul.