Nemulțumirile EMISARULUI lui Obama față de Ponta și Antonescu: voturile ILEGALE la referendum, schimbarea listelor de votanți și presiunile asupra judecătorilor CCR

Publicat: 13/08/2012, 22:34
Actualizat: 29/07/2014, 23:27

Mesaj dur transmis de Philip Gordon premierului Victor Ponta și președintelui interimar Crin Antonescu, la capătul unei zile în care emisarul american s-a mai întâlnit cu președintele suspendat Traian Băsescu. În esență, emisarul administrației Obama exprimă îngrijorările SUA față de voturile „ilegale” de la referendum, față de încercările de schimbare a listelor electorale permanente și față de presiunile politice asupra judecătorilor CCR.

Philip Gordon, emisarul trimis de Administrația Obama la București pentru a discuta despre evenimentele politice „îngrijorătoare” din România, s-a întâlnit luni mai întâi cu Traian Băsescu, apoi cu Crin Antonescu și cu Victor Ponta, de la care a declarat că a auzit „ce trebuia”.

„Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei (oficialii români, n.red.) conștientizează importanța acestor lucruri și că vor respecta aceste principii”, a anunțat, în cursul serii, oficialul SUA, care a subliniat că țara sa susține pe deplin cele 11 solicitări ale Comisiei Europene pentru România.

Gordon a explicat, într-o întâlnire cu jurnaliștii, că a venit în România pentru a exprima preocupările Statelor Unite cu referire la referendumul pentru demiterea președintelui. „Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon, citat de Mediafax.

Ziua discuțiilor. Primul vizitat – Băsescu

Gordon, Asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a mers mai întâi la sediul de campanie al președintelui suspendat, unde a stat aproximativ o oră. De aici, oficialul american s-a îndreptat spre Palatul Cotroceni și i-a transmis președintelui interimar Crin Antonescu „preocuparea” Statelor Unite față de situația din România. Ultima oprire a fost Palatul Victoria, unde Philip Gordon a avut, începând cu ora 17.00, o întrevedere cu Victor Ponta, în timp ce în fața clădirii Guvernului un grup de aproximativ 30 de protestatari cereau demisia primului-ministru, conform Mediafax.

Antonescu: „Avem o situație”. Gordon: „Suntem preocupați de această situație”

La începutul întrevederii cu președintele interimar al României, Philip Gordon a declarat că SUA urmăresc „cu atenție” ce se întâmplă la București.

„Ne pasă de România, ne este un prieten și un partener cu care avem un parteneriat strategic. Ne pasă de democrația din România și facem tot ce se poate pentru a susține statul de drept și independența instituțiilor și suntem preocupați de această situație”, i-a spus adjunctul lui Hillary Clinton președintelui interimar.

La rândul său, Crin Antonescu i-a explicat oficialului american că se bucură de venirea acestuia la București „pentru clarificări”. „Mă bucur că ați venit și avem această discuție pentru clarificări. Avem o situație aici în România, o situație politică”, i-a spus Antonescu lui Gordon, în limba engleză.

Train Băsescu, prima oprire

Emisarul Administrației Obama a ajuns la sediul de campanie al lui Traian Băsescu la ora 11 și a discutat cu președintele suspendat aproximativ o oră.

Philip Gordon, care a fost însoțit de ambasadorul american Mark Gitenstein, a fost întâmpinat în fața sediului de campanie de către Cristian Diaconescu.

Consilierii președintelui suspendat, Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Bogdan Mănoiu și Bogdan Oprea, au fost și ei prezenți la întâlnirea Băsescu-Gordon.

(FOTOGRAFII: STAFF TRAIAN BĂSESCU)

Philip Gordon se va întâlni astăzi și cu primul-ministru Ponta, care s-a întors în această după-amiază de la Jocurile Olimpice, împreună cu sportivii români.

De asemenea, adjunctul lui Hillary Clinton are programate întrevederi cu reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri.

Vizita la București, decisă în Turcia

Philip Gordon a ajuns duminică la București, însă nu a avut niciun program oficial, toate întâlnirile fiind stabilite pentru ziua de luni, a declarat pentru gândul biroul de presă al Ambasadei SUA în România.

Această vizită a fost decisă abia la sfârșitul săptămânii trecute, când Gordon se afla, împreună cu Hillary Clinton, în Turcia. Dat fiind că era „în zonă”, Asistentul pentru Afaceri Europene din cadrul Departamentului de Stat american a decis să vină și la București, pentru a discuta despre ultimele evenimente politice din țara noastră, a mai explicat pentru gândul sursa citată.

Vizita emisarului american a fost anunțată vineri, printr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. Explicația pentru popasul lui Philip Gordon în România este „îngrijorarea” Statelor Unite în legătură cu ultimele acțiuni ale Guvernului Ponta, „care amenință separarea democratică a puterilor în stat și slăbesc independența instituțiilor statului”.

Preocuparea Administrației Obama pentru situația politică din România a fost exprimată în repetate rânduri și de ambasadorul american la București, Mark Gitenstein. Diplomatul a făcut apel la politicienii români să nu mai exercite presiuni asupra Curții Constituționale și să respecte independența acestei instanțe.

Săptămâna trecută, Gitenstein s-a întâlnit cu primul-ministru Victor Ponta, cu care a discutat despre „parteneriatul strategic România-SUA”. Totodată, ambasadorul american a mers luni la MAI, unde a avut o întrevedere cu fostul ministru de Interne Ioan Rus, tocmai în ziua în care acesta și-a dat demisia din Minister. Aceste vizite nu sunt deloc ieșite din comun, deoarece Gitenstein se întâlnește frecvent cu oficialii români, a explicat, zilele trecute, pentru gândul Ambasada SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...