Iliescu: Opiniile lui Gordon, vădit influențate de campania de dezinformare a partizanilor lui Băsescu

Iliescu: Opiniile lui Gordon, vădit influențate de campania de dezinformare a partizanilor lui Băsescu
Publicat: 14/08/2012, 13:42
Actualizat: 14/08/2012, 20:56

Ion Iliescu susține că sosirea intempestivă a lui Philip Gordon la București, precum și opiniile exprimate de acesta, „vădit influențate de campania de dezinformare reușită de partizanii lui Băsescu „, reflectate și în declarațiile președintelui CE, constituie „un fapt regretabil”.

„Sosirea intempestivă a subsecretarului de stat al SUA la București și opiniile exprimate, cu acest prilej – vădit influențate de campania de dezinformare reușită de partizanii d-lui Băsescu (reflectate, de altfel, și în declarațiile d-lui Barroso), constituie un fapt regretabil”, scrie fostul șef al statului pe blogul său.

În opinia lui Ion Iliescu, este surprinzător „cu câtă ușurință unele cancelarii occidentale (și inclusiv reprezentanții lor la București) pot fi influențate de campania de intoxicare desfășurată de susținătorii d-lui Băsescu și câtă lipsă de sensibilitate și respect pot manifesta acestea față de un vot popular, exprimat la un Referendum organizat în mijlocul verii, în ciuda boicotului proclamat de d-l Băsescu și susținătorii săi”.

Iliescu susține că acestea trebuie să constituie o temă de reflecție serioasă și totodată un obiectiv pentru o acțiune amplă din partea autorităților, și în special a MAE, vizând „contacte active și o informare promptă, obiectivă și cât mai completă” a aliaților și partenerilor României.

Președintele de onoare al PSD consideră că aceasta trebuie să fie și o temă de dezbatere cu întreg corpul diplomatic, care se va reuni la București, la începutul lunii septembrie, cu prilejul „Zilei diplomației române”.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la Antena 3, că reprezentantul Departamentului de Stat al SUA avea informații incorecte, el punctând faptul că prima întrevedere a lui Philip Gordon în România a fost cu Traian Băsescu.

Antonescu a declarat că discuțiile cu subsecretarul de stat al SUA nu au fost deloc formale, ci aplicate, pe conținut și pe situația politică și juridică din România.

Președintele interimar a ținut să puncteze faptul că discuția sa cu Philip Gordon a avut loc după dialogul oficialului american cu președintele suspendat, Traian Băsescu.

„Anumite informații erau, foarte clar, departe de realitatea politică din România”, a afirmat Antonescu despre acest aspect.

Președintele interimar a menționat că i-a spus lui Gordon tot ceea ce a considerat acesta că trebuie să știe, adăugând că nu știe în ce măsură opinia oficialului SUA s-a schimbat.

Antonescu a afirmat că vizita lui Philip Gordon în România este binevenită, pentru că este normal ca SUA să se informeze suplimentar despre situația din România.

Potrivit lui Antonescu, a fost „evident” pentru el că și „oaspetele american venea cu niște lucruri incorecte pe care le știa despre situația din România”.

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seară, că SUA susțin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităților de la București, precizând că a auzit „ceea ce trebuia” de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceștia vor respecta ce au spus.

„Ne pasă de România, de viitorul ei, de democrația ei”, a spus Gordon.

El a precizat că SUA sunt preocupate de recentele evoluții legate de referendum și de procesul prin care aceta este revizuit.

„Am venit și pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon.

Întrebat dacă Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din România, oficialul SUA a declarat, luni, că țara sa își dorește un parteneriat puternic între cele două state. „Am stabilit recent acest Parteneriat și vrem să îl vedem funcționând în continuare”, a spus Gordon.

El a menționat însă că punerea în aplicare a unui astfel de proiect de anvergură ar fi dificilă dacă ar exista semne de întrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.

Gordon a menționat că a transmis liderilor cu care s-a întalnit că partea americană așteaptă de la ei respectarea legii și a independenței instituțiilor.

„Ne aștepăm la respect pentru instituțiile independente, ne așteptăm ca acuzațiile credibile de fraudă și de imixtiuni să fie anchetate și rezolvate și ne așteptăm ca ei (liderii de la București, nr.) să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd. (…)”, a spus Gordon.

El a subliniat că atunci când lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor să aduci un „validator” extern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers