• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Gordon, după vizita din România: SUA susțin cele 11 puncte formulate de CE la adresa României

Gordon, după vizita din România: SUA susțin cele 11 puncte formulate de CE la adresa României
Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seară, că SUA susțin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităților de la București, precizând că a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceștia vor respecta ce au spus.

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seară, că SUA susțin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităților de la București, precizând că a auzit „ceea ce trebuia” de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceștia vor respecta ce au spus.

„Ne pasă de România, de viitorul ei, de democrația ei”, a spus Gordon.

El a precizat că SUA sunt preocupate de recentele evoluții legate de referendum și de procesul prin care aceta este revizuit.

„Am venit și pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon.

El a mai spus că SUA susțin pe deplin cele 11 puncte exprimate de Comisia Europeană pentru a ajuta România pe calea democratică a acesteia.

„Ambasadorul Gitenstein a exprimat aceste poziții atât public cât și privat, iar eu am venit să întăresc faptul că el vorbește în numele Washingtonului, în numele administrației Obama, când face aceste comentarii publice și private”, a spus Gordon.

El a ținut să sublinieze că nu este de partea cuiva și nu a venit pentru a susține vreun partid sau vreun lider politic, ci a venit pentru a exprima necesitatea respectării statului de drept și a funcționării instituțiilor.

Gordon a spus că guvernele vin și pleacă, iar ce este important este relația dintre cele două țări, precum și funcționarea instituțiilor și a statului de drept.

Întrebat dacă este mulțumit de răspunsurile primite luni de la oficialii români, Gordon a spus: „Cred că este cinstit să spun că am auzit ce trebuia”, a spus Gordon.

Oficialul american a precizat că liderii cu care a vorbit și-au exprimat susținerea față de valorile pe care el le-a prezentat.

„Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei conștientizează importanța acestor lucruri și că vor respecta aceste principii”, a adăugat oficialul SUA.

El a mai spus că România are instituțiile necesare pentru a trece prin situația actuală, dar acestea trebuie utilizate corect.

„E un test. De aceea sunt aici (…) Vrem să ajutăm România să treacă acest test. Nu este în interesul României să pice acest test”, a spus Gordon.

Inchide