Este acum pace în Ucraina? Un răspuns „din interior” despre realitatea acordurilor Minsk 2

Publicat: 06 03. 2015, 15:34
Actualizat: 06 03. 2015, 17:33

This browser does not support the video element.

Din septembrie 2014, când a fost semnat primul acord de la Minsk, menit să implementeze o încetare a focului în estul Ucrainei, și până la acordurile Minsk 2, din 11-12 februarie 2015, separatiștii au câștigat controlul a încă 300 de kilometri pătrați. Acesta fiind precedentul Minsk1, este de înțeles de ce cel de-al doilea summit și înțelegerile în care s-a concretizat nu au fost primite cu prea mult optimism nici în Ucraina, nici în restul lumii.

De un an de zile, Yevhen Fedchenko, director al Facultății de Jurnalism din cadrul Academiei Mohyla, din Kiev, și fondator al platformei StopFake.org, de demontare a propagandei rusești, pune etichete de „adevărat” sau „fals” celor mai importante știri despre conflictul ruso-ucrainean, gândul i-a adresat profesorului, la finalul unui amplu interviu despre „războiul informațiilor”, următoarea întrebare: este pace în estul Ucrainei după Minsk 2? Adevărat sau fals?

„Există o glumă că e armistițiu în toate zonele în care nu e armistițiu”, și-a început Fedchenko răspunsul. „Nu că glumele s-ar potrivi unor războaie, dar aceasta descrie foarte bine situația actuală. E liniște în toate zonele în care nu e război”, a întărit el.

„Minsk 2 a ajutat la înregistrarea unor progrese – poate 5% din plan -, respectiv încetarea focului în anumite zone, o oarecare retragere a armamentului greu, schimbul de prizonieri. Sunt aspecte care au fost implementate. Cât despre ideea cea mare, a încheierii războiului, care trebuia obținută prin intermediul negocierilor de la Minsk, nu s-a reușit asta”, a adăugat Fedchenko.

Negocierile au fost slabe, iar trupele și arsenalul rusesc, în loc să treacă înapoi granița, au fost redistribuite pe linia frontului, conform profesorului intervievat de gândul.

„Ținta rămâne Mariupol. Din acest punct de vedere, nimic nu s-a schimbat. Nu s-a schimbat nimic, s-au diversificat tacticile”, ne-a mai spus el, punând, în cele din urmă, ambele etichete întrebării noastre.

Zilele trecute, cei patru lideri din „formatul Normandia”, Francois Hollande (Franța), Angela Merkel (Germania), Vladimir Putin (Rusia), Petro Poroșenko (Ucraina), au examinat într-o discuție telefonică punerea în aplicare a acordurilor Minsk 2. La sfârșitul discuției, s-au declarat „mulțumiți” de stadiul implementării înțelegerilor: „Au fost constatate progrese, dar situația trebuie ameliorată”, a transmis Palatul Elysee, conform Le Figaro. Discuția va fi reluată, vineri, de miniștrii de Externe ai celor patru state.

Într-un interviu pentru gândul, pe care îl puteți citi AICI, Fedchenko povestește cum a fondat StopFake, ce probleme a avut din cauza proiectului, dar și cum depistează minciunile din țara vecină.

Citește și: Cele mai mari minciuni ale rușilor, în câteva imagini

Citește și: A pierdut deja Ucraina războiul informațiilor cu Rusia?

Mai jos, interviul integral acordat ziarului gândul de Yevhen Fedchenko:

 

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis