Expertul în securitate Darren White, pentru Gândul: „Putin rămâne fără opțiuni”

Publicat: 25 04. 2014, 12:37
Actualizat: 29 07. 2014, 19:54

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat joi Rusia că nu a făcut „niciun pas” în direcția aplicării acordului de la Geneva privind detensionarea situației din Ucraina, relatează AFP.

Liderii ucraineni „începând din prima zi” și-au respectat angajementele asumate la Geneva, a adăugat Kerry, acuzând Rusia că depune „eforturi exagerate pentru a sabota activ procesul democratic” din Ucraina.

„A trecut deja o săptămână, dar Rusia nu a făcut niciun pas în aplicarea acordului de la Geneva . Niciun oficial rus (…) nu a apărut la o televiziune din Ucraina pentru a-i îndemna pe separatiști să susțină o detensionare a situației, să lase armele jos și să părăsească clădirile ocupate”, a denunțat secretarul de Stat american.

El a apreciat că dacă Moscova nu-și va schimba poziția, aceasta va fi „o eroare costisitoare”.

De asemenea, Kerry a acuzat postul de televiziune Russia Today că „promovează viziunea fantezistă a președintelui (rus Vladimir) Putin” și a subliniat că „nicio propagandă nu poate ascunde adevărul”.

În opinia sa, „ceea ce se întâmplă în Ucraina este o operațiune militară bine planificată și noi credem că ea este orchestrată de Rusia”.

„Președintele Putin și Rusia trebuie să decidă dacă aleg o detensionare a situației”, a adăugat Kerry.

Tot joi, Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, a făcut apel la părțile ucraineană și rusă să implementeze Acordul de la Geneva, mediat săptămâna trecută de SUA și UE: „În mod regretabil, ultimele evenimente par să arate că nu toată lumea este dispusă să pună în aplicare acest acord”, a spus Michael Mann. Întrebată dacă CE considera operațiunea antiteroristă a guvernului de la Kiev ca înscriindu-se în termenii Acordului de la Geneva, Mann a răspuns: „Avem încredere deplină în guvernul ucrainean că va implementa termenii acordului. Am văzut semnale pozitive în acest sens. Recunoaștem dreptul Ucrainei de a lua acțiuni legitime pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea”.

Comisia a confirmat, de asemenea, că au loc în acest moment consultări cu statele membre privind impactul economic al trecerii la al treilea nivel de sancțiuni împotriva Rusiei, respectiv sancțiunile economice și comerciale. Despre sancțiunile de până acum, Putin a admins joi că ele au afectat economia Rusiei, însă nu „critic”.

Darren White, pentru gândul: „Dacă face greșeala catastrofală de a invada, (Putin) se va izola complet”

„Președintele Putin rămâne fără opțiuni într-o situație pe care a creat-o singur. S-a pus, în acest moment, într-un colț. Liderii din Vest vor trebui să-i ofere o portiță de ieșire; altfel pierde orice urmă de credibilitate în ochii prietenilor și inamicilor”, a declarat, pentru gândul, Darren White, expert în securitate și director executiv al companiei ASC Global Security.

„Dacă face greșeala catastrofală de a invada, sub presiune, Ucraina, se va izola complet de comunitatea internațională. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Rusia va trebui să suporte sancțiuni severe, impuse de SUA și celelalte puteri ale lumii, precum Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Canada sau Australia”, a adăugat White. Măsurile la care se referă el sunt unele dintre sancțiunile pe care le-ar presupune faza a treia de răspuns a UE, cea despre care președintele Traian Băsescu declara, la ultima reuniune a Consiliului European, că ar declanșa un „război economic”: înghețarea activelor financiare rusești în țările enumerate de expert, încetarea imediată a oricăror exerciții militare comune cu Rusia, precum și restricționarea turismului și a comerțului în, respectiv cu Rusia.

„Aceste acțiuni vor avea un efect imediat asupra economiei Rusiei și asupra cetățenilor acestei țări. În acest moment, Putin se bucură de o popularitate ridicată în țară, însă oamenii se pot întoarce împotriva lui cât ai clipi. Pentru a evita un astfel de dezastru, Putin va trebui să găsească o scuză pentru a ieși din această situație”, mai crede Darren White.

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns, pe 17 aprilie, la un acord pentru detensionarea situației din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la milițiile proruse.

Rusia și Statele Unite se acuză reciproc de ingerință și absența voinței de aplicare a acordului de la Geneva, în timp ce Ucraina a subliniat în repetate rânduri că-și respectă angajamentele și insistă asupra retragerii trupelor ruse de la frontierele sale.