Facebook și Twitter, SOMATE de Comisia Europeană să înăsprească CENZURA. Vezi ce POSTĂRI ar putea fi ȘTERSE în mod AUTOMAT în maxim 24 de ore

Publicat: 20 08. 2018, 17:51
Actualizat: 19 11. 2018, 18:06

Comisia Europeană va abandona abordarea voluntară prin care companiile active pe Internet elimină mesajele, înregistrările video și audio care au conținut asociat terorismului, optând pentru reglementări mai dure, conform unui proiect legislativ care va fi prezentat în septembrie.

„Nu ne putem permite să ne relaxăm sau să fim inactivi față de un fenomen atât de obscur și distructiv”, a declarat pentru Financial Times Julian King, adăugând că Bruxellesul „nu a observat progrese suficiente” din partea companiilor din domeniul tehnologiei informaționale în sensul eliminării materialelor care au conținut terrorist.

Deși detaliile proiectului legislativ sunt încă în curs de elaborare, un oficial european de rang înalt a explicat că probabil va fi impusă o limită de o oră pentru ca platformele online să șteargă materialele considerate de autorități ca având caracter terorist. Noua reglementare ar fi o premieră la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care până acum companiile online aveau propriile reguli și nu aveau responsabilitate juridică pentru conținutul difuzat de utilizatori.

Julian King a explicat că proiectul de lege, care va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE, va contribui la clarificarea situației legale pentru platformele online, urmând să se aplice tuturor website-urilor, indiferent de mărime.

„Diferențele de mărime și resurse înseamnă că platformele au capabilități diferite pentru a acționa împotriva conținutului terorist, iar politicile lor în acest sens nu sunt mereu transparente. Aceste lucruri au ca rezultat proliferarea în continuare a conținutului de acest tip pe Internet, reapariția după ștergere și transmiterea de la o platformă online la alta”, a argumentat Julian King.

Noile măsuri analizate de Bruxelles pentru contracararea activităților extremiste intervin după o serie de atentate produse în ultimii doi ani în Londra, Paris și Berlin.

Compania americană Google susține că peste 90% din materialele care au conținut terorist sunt eliminate automat de pe platforma video YouTube, jumătate dintre înregistrări având mai puțin de zece vizualizări. La rândul său, Facebook anunță că a eliminat cele mai multe dintre cele 1,9 milioane de materiale difuzate de rețelele teroriste Stat Islamic și Al-Qaida detectate în primul trimestru al anului 2018.

Conform noii legislații germane, companiile trebuie să elimine „discursurile care instigă la ură” în cel mult 24 de ore, altfel riscă amenzi de până la 50 de milioane de euro.