FINANCIAL TIMES: Persistența inflației în Franța și Spania reduce șansele relaxării politicii monetare

Publicat: 29 02. 2024, 16:01

Majorarea tarifelor la carburanți în Franța și Spania reflectă persistența inflației în zona euro, ceea ce reduce probabilitatea unei decizii rapide a Băncii Centrale Europene (BCE) de relaxare a politicii monetare, notează cotidianul Financial Times.

Rata inflației a încetinit în Franța sub așteptări, pe fondul majorării prețurilor la energie. Încetinirea creșterii economice în domeniul alimentar și în producție a generat o inflație anuală de 3,1% în februarie, în scădere de la 3,4% în ianuarie.

În Spania, inflația a fost de 2,9% în februarie, prima scădere sub 3,0% din ultimele șase luni. Cu toate acestea, prețurile la carburanți sunt în creștere.

Estimările privind inflația din Germania urmează să fie publicate joi, iar datele generale din zona euro, vineri.

După ce criza pandemiei și invazia militară rusă în Ucraina au generat cele mai mari creșteri de prețuri în Europa din ultimele două decenii, inflația din zona euro a scăzut treptat, iar Banca Centrală Europeană analizează opțiunile privind momentul scăderii dobânzii de referință.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a notat, în Parlamentul European, că ”inflația va continua să scadă, în contextul în care impactul șocurilor se atenuează”, iar ”condițiile financiare stricte contribuie la scăderea inflației”.

Cu toate acestea, Lagarde a afirmat că se mențin creșterile salariale puternice, ”ceea ce va fi un factor important în dinamica inflației în următoarele trimestre, reflectând cererile angajaților de compensare a inflației și condițiile stricte de pe piața muncii”.

Persistența inflației în Franța și Spania reduce speranțele unei decizii a Băncii Centrale Europene de a diminua rapid dobânzile de referință.

Christine Lagarde a transmis, în Parlamentul European, că măsurile vor fi aplicate până la atingerea obiectivelor.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor BCE trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a subliniat Lagarde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Creșterea economică a SUA, revizuită ÎN SCĂDERE /Activitățile economice par să încetinească