Fontul Calibri, gata să dea jos Guvernul Pakistanului. Detaliul pe care l-a uitat fiica premierului atunci când a vrut să scape de scandalul Panama Papers

Publicat: 13 07. 2017, 15:37
Așa numita „controversă Calibri” (sau #FontGate, cum a fost ea denumită online) a început după scandalul Panama Papers din 2016, atunci când mai multe documente aparținând firmei de avocatură Mossack Fonseca au scos la iveală o serie impresionantă de companii offshore deținute de elita politică și financiară a lumii, toate ascunse în paradisuri fiscale. 
 
Printre acestea și o companie aparținând fiicei premierului pakistanez Nawaz Sharif, Maryam Nawaz, determinând tribunalul național să formeze un comitet de investigație. 
 
Luni, o echipă de investigații din Pakistan a publicat un material referitor la bunurile pe care le deține Maryam Nawaz, făcând și o descoperire revelatoare: Nawaz și-a deconspirat legăturile cu firma respectivă, numită Nielsen și Nescoll Ltd. A fost o singură problemă. Potrivit relatărilor presei locale, rechizitoriul a demonstrat că declarația sa din 2006 e scrisă cu fontul Calibri, un font care a ajuns pe piață și a putut fi utilizat public începând cu 2007, fapt care a stârnit suspiciuni referitoare la faptul că actul ar fi fals. 
 
Astfel, media locală și contestatarii politici au ajuns până la conducerea Wikipedia pentru a descoperi adevărul din spatele acestor acuzații, iar alții, probabil din exces de zel și din dorința de a-și proteja premierul, au încercat chiar să schimbe conținutul articolului de pe enciclopedia online, pretinzând că fontul Calibri a fost disponibil încă din 2004. 
 
Acest font a fost într-adevăr conceput în 2004, dar a devenit accesibil publicului odată cu lansarea Microsoft Vista și Microsoft Office, în 2007, când acest tip de scriere fără serife a devenit și fontul implicit al programului de operare. Wikipedia, site faimos tocmai datorită scepticismului său în a implune restricții referitoare la procesul de editare, fapt care îl face unic, a decis să uzeze de posibilitatea de a bloca modificarea articolelor, lucru care se întâmplă extrem de rar și în cazul unor subiecte foarte controversate precum Donald Trump, conflictul israeliano-palestinian sau personalitatea profetului Mahomed. 
 
După publicarea anchetei jurnalistice, administratorii și editorii Wikipedia au început să se gândească serios la această variantă și, în final, au votat pentru blocarea temporară a articolului. „Vă rog, nu-i lăsați pe oameni să editeze pagina despre acest font, pentru că încearcă să salveze un partid corupt prin schimbarea acestor informații”, a scris un utilizator care susține această acțiune. 
 
„Se întâmplă foarte rar ca un articol din Wiki să fie punctul de cotitură într-un scandal politic la nivel internațional. Viteza și eficiența cu care acest articol a fost protejat și cu care i-a fost păstrată integritatea este un exemplu de profesionalism și o dovadă că modelul Wiki este extrem de funcțional”, a adăugat un alt utilizator. 
 
Într-adevăr, fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a anunțat recent că are planuri de a extinde acest tipar și la producția de știri, odată cu promovarea noului proiect WikiTribune pe care urmează să-l lanseze în acest an.