Forumul Economic Mondial: Peste jumătate din PIB-ul global este expus riscurilor asociate schimbărilor climatice

Publicat: 19 01. 2020, 16:42

Raportul Forumului Economic Mondialvine după un an 2019 ce, conform estimărilor preliminare, a fost cel mai cald din istorie în materie de temperatura oceanelor, precum și al doilea cel mai cald an din istorie în ceea ce privește temperaturile medii la nivel global. Evenimente catalogate ca dezastre naturale asociate schimbărilor climatice sunt recentele incendii devastatoare de vegetație din Statele Unite, pădurea Amazoniană și Australia.

Raportul, realizat de Forumul Economic Mondial împreună cu compania de consultanță și audit britanică PwC, arată că bunuri și active cu putere de generare de valoare economică în valoare de 44.000 de miliarde de dolari – mai mult de jumătate din PIB-ul global – „depind moderat sau extrem de mult de natură și de serviciile sale și prin urmare sunt expuse riscurilor asociate degradării naturii”.

Potrivit raportului, construcțiile (4.000 miliarde de dolari), industria agricolă (2.500 de miliarde de dolari) și industria alimentelor și băuturilor (1.400 miliarde de dolari) sunt considerate cele mai mari trei industrii dependente de natură.

Combinat, valoarea globală a acestor trei industrii este de circa două ori mai mare decât dimensiunea economiei germane, spune raportul, care arată că aceste industrii se bazează fie pe extragerea directă a resurselor din păduri și oceane, fie pe accesul la ecosisteme prielnice precum soluri sănătoase, apă curată, polenizare și un climat stabil.

Pe măsură ce natura își pierde capacitatea de a furniza astfel de ecosisteme, aceste industrii ar putea fi „perturbate în mod semnificativ”, potrivit raportului.

Industriile considerate „foarte dependente” de natură generează 15% din PIB-ul global (13.000 miliarde de dolari), în timp ce industriile „moderat dependente” generează 37% (31.000 de miliarde de dolari).

Peste 100 de miliardari, oameni de afaceri și factori de decizie din lume, sunt așteptați să sosească luni în stațiunea elvețiană Davos pentru Forumul Economic Mondial. Reuniunea anuală din 2020 este programată oficial să se concentreze pe probleme ce răsar din intensificarea crizei climatice.