Fost ofițer CIA, arestat și acuzat de spionaj în favoarea Chinei. Agentul lucra cu documente „Top Secret”

Publicat: 18 08. 2020, 06:48

Fostul ofițer CIA Alexander Yuk Ching Ma a fost arestat și acuzat că ar fi furnizat informații clasificate Chinei, a anunțat luni Departamentul de Justiție din SUA.

Nimeni nu ar trebui să subestimeze capacitatea serviciilor secrete chineze, scrie axios.com. În ultimii zece ani, eforturile Chinei de a identifica cât mai mulți agenți CIA au dat roade, rezultând compromiterea a numeroase misiuni ale Agenției în această țară.

A avut acces la documente americane „Top Secret”

Ma, un cetățean american naturalizat, care a lucrat pentru CIA între 1982 și 1989 și a avut acces la documente „Top Secret”, a conspirat cu o rudă de a sa și serviciile secrete din China „pentru a furniza informații strict secrete, timp de zece ani”, a anunțat DOJ.

Documentele arată că Ma a căutat să se angajeze la FBI „pentru a obține acces la informații clasificate ale guvernului SUA, pe care să le predea autorităților chineze”.

S-a confesat unui agent FBI sub acoperire

În primăvara lui 2019, Ma a confirmat activitățile sale de spionaj unui angajat FBI sub acoperire, crezând că acesta din urmă este membru al serviciilor secrete chineze. Ma i-a mărturisit agentului că dorește ca „țara-mamă” să aibă succes în demersurile de spionaj.

„Istoria spionajului chinez este lungă, din păcate, presărată cu foști ofițeri de inteligență americani care și-au trădat colegii, țara și valorile liberale pentru a susține un regim comunist autoritar”, a declarat John Demers, oficial al Departamentului de Justiție din SUA.

„Această trădare nu a meritat niciodată. Fie că îi prindem imediat sau după ani de zile, trădătorii vor fi identificați și deferiți justiției”.

„Pentru China, acești indivizi sunt dispensabili…”

„Pentru serviciile de inteligență din China, acești indivizi nu înseamnă nimic. Pentru noi, ei sunt semnalul trist, dar urgent care ne spune că trebuie să rămânem precauți”.

Astfel, dincolo de controversa globală legată de sursa pandemiei de coronavirus, care ar fi fost CHINA, SUA și guvernul chinez se implică într-un „război rece”.

Mai mult, președintele Donald Trump a închis consulatul chinez din Houston după acuzații potrivit cărora China ar fi folosit instituția respectivă pentru activități de spionaj. Beijingul a răspuns prin închiderea consulatului american din orașul vestic Chengdu.