Fostul cancelar german Helmut Kohl, despre începuturile monedei euro: Am acționat ca un dictator pentru a evita un război

Publicat: 09 04. 2013, 16:12
Actualizat: 29 07. 2014, 17:23

Fostul cancelar german Helmut Kohl, artizanul reunificării Germaniei după 1990, a declarat într-un interviu că a acționat „ca un dictator” pentru a obține introducerea monedei unice în Europa, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat în 2002, însă publicat abia anul acesta, în teza de doctorat a jurnalistului Jens Peter Paul, Helmut Kohl spunea că ideea din spatele introducerii euro a fost evitarea unui război.

„Statele cu o monedă comună nu ar fi inițiat niciodată un război unele împotriva altora. O monedă comună este mai mult decât moneda cu care plătești”, a declarat Kohl.

În acest sens, fostul cancelar german a mărturisit că își leagă existența de proiectul introducerii euro și că uneori a acționat „ca un dictator” pentru a-și vedea visul împlinit.

În interviul din 2002, Kohl și-a amintit că Francois Mitterand și alți lideri europeni i-au cerut în repetate rânduri să adopte moneda unică, deși germanii nu prea apreciau această idee. „Ei credeau – și aveau dreptate – că, dacă Germania nu adoptă moneda euro, nimeni nu o va face. Au spus: dacă Helmut Kohl nu o pune în aplicare, nimeni nu o va face”, a declarat fostul cancelar german.

Kohl a evocat și un scenariu în care Germania ar fi putut să nu adopte moneda euro: dacă el ar fi demisionat și i-ar fi lăsat locul lui Wolfgang Schauble, actual ministru de finanțe în guvernul condus de Angela Merkel. „Schauble este un om foarte talentat, însă aceasta nu era o chestiune pentru un nou venit, trebuia cineva cu autoritate deplină”, spunea Kohl.

Fostul cancelar german a declarat că, deși i-a luat „ani de zile” să convingă Germania și alte țări din UE să adopte euro, eforturile sale au meritat. Kohl a „luptat” contra tuturor celor care erau în favoarea menținerii mărcii germane: politicienii, inclusiv social-democrații din care făcea el însuși parte; germanii din RDG, fericiți că își recăpătaseră marca, dar și restul populației. „Un referendum ar fi fost o cauză pierdută, șansele erau de 1 la 7 împotriva monedei euro. Dar, pentru mine, euro a fost sinonim cu mersul înainte al Europei”, a declarat Kohl.